Aflat la Palatul Parlamentului, Alexandru Rafila a fost întrebat dacă vaccinul anti-COVID va acoperi şi această nouă tulpină a virusului. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a răspuns că teoretic, da.

„Teoretic, da. Nu există elemente care să arate că anticorpii neutralizanţi faţă de virusurile circulante până în acest moment, inclusiv faţă de această tulpină, nu ar fi eficient, dar pentru că este de puţin timp la dispoziţia cercetătorilor rămâne de văzut dacă şi efectul neutralizant protector al anticorpilor rămâne la fel de bun şi în cazul acestei tulpini”, spune Alexandru Rafila.

El a adăugat că testele RT PCR din România detectează şi această tulpină.

De când a început să circule această tulpină

Alexandru Rafila a mai spus că că această tulpină a început să circule din data de 20 septembrie.

„Nu e o tulpină neapărat nouă, ea circulă începând cu data de 20 septembrie, când a fost primul pacient diagnosticat şi tipizată această tulpină, încât în momentul de faţă se cunoaşte destul de bine. Rămâne de văzut dacă campania de vaccinare va fi suficient de rapidă încât să oprească o transmitere excesivă, pentru că până la urmă asta este problema cu noua … (tulpină – n.r.)”, a afirmat deputatul.

Coronavirus 21 decembrie

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.489 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 21 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 593.783 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).  501.896 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 14.481 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 20.12.2020 (10:00) – 21.12.2020 (10:00) au fost raportate 87 decese (45 bărbați și 42 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău,  Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș,  Vaslui, Vâlcea și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani,  1 deces la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 23 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 28 decese la categoria de peste 80 de ani.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu