Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, profesorul Alexandru Rafila, a explicat astăzi că virusul nu dă semne de încetinire în România și trebuie să ne așteptăm că numărul cazurilor va crește, pentru că nu s-a atins vârful pandemiei. Acesta a precizat și când am putea vedea o scădere a numărului de cazuri, dacă se iau măsurile care trebuie.
Profesorul Rafila a vorbit la Realitatea PLUS despre ultimele date privind epidemia de coronavirus și a explicat că deocamdată nu sunt semne că numărul infectărilor va scădea. Pe de altă parte, acesta a precizat că nu se poate vorbi de imunizare în masă la momentul actual.
„Astăzi am avut cel mai număr de cazuri pentru o zi de sâmbătă. Nu sunt semne deocamdată de încetinire a creșterii. Avem o incidență la nivel național în ultimele două săptămâni de 3,3 la mia de locuitori. O scădere cel mai devreme ar putea veni în luna decembrie. (…) Imunizarea în masă e o confuzie în momentul acesta. S-ar putea doar cu sacrificii foarte mari. Prevalența nu depășește 10% în majoritatea țărilor. (…) Trebuie să încetinim îmbolnăvirea până la apariția unui vaccin. (…) Vârful pandemiei nu e în momentul acesta, în niciun caz”, a declarat Alexandru Rafila.
Rafila: Vom ajunge la 10.000 de cazuri pe zi
Recent, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România lansa un avertisment cumplit în ceea ce privește evoluția epidemiei de coronavirus în România. Acesta declara că țara noastră va ajunge până la sfârșitul lunii decembrie la „cel puțin 10.000 de cazuri pe zi”.
„Cazurile noi care apar aduc alte cazuri noi, tot mai multe. Probabil, spre sfârșitul lunii decembrie, în limita altor măsuri, cred că numărul de cazuri va înregistra unul cu 5 digiţi, adică vor fi cel puțin 10.000 de cazuri pe zi”, afirma reprezentantul României la OMS.
Despre măsurile adoptate până în prezent, Rafila a explicat că, în opinia sa, acestea nu sunt de ajuns.
„Măsurile luate până acum probabil că nu sunt suficiente pentru că, din punctul meu de vedere, anumite măsuri au fost foarte târziu luate, iar sistemul de sănătate publică a fost nefuncțional, în bună parte, începând din luna iunie” a declarat Rafila, punctând că „un pachet de măsuri eficiente trebuie să abordeze toate palierele”.
Situația epidemiei de azi
Potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică, până astăzi, 1 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 246.663 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre aceștia 175.975 de pacienți fiind declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.324 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până astăzi, 7.067 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.