Românii au primit indicații contradictorii vizavi de noaptea de Înviere, ceea ce poate crea confuzie și, în final, ar putea duce la creșterea numărului de infectaţi cu SARS COV2, spune Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie.
Risc mare de infectare
Astfel, specialistul se referă la acordul dintre MAI și BOR, dar și la apelul președintelui Iohannis care ne crerea imperios să nu ieșim din locuințe. ”Toată lumea întreabă când ajungem la vârful pandemiei. Depide cum ne comportăm fiecare dintre noi, dar vom vedea dacă vom ajunge în vârful pandemiei la 10 zile după Paște. Va exista o aglomerare de Paște, dar de asta depinde vârful la care vom ajunge, depinde de cât de mult reușim să ne reținem să avem contacte cu ceilalți. Măsurile administrative mi se par imprevizibile. Închipuiți-vă zeci de persoane care coboară dintr-un bloc să ia Lumină. Riscul pentru sănătatea publică este mare”, a declarat Alexandru Rafila într-un interviu pentru Digi 24.
Protejați-vă familia
”Cu o zi înainte de pactul dintre MAI și BOR, a fost un mesaj tranșant din partea președintelui. E greu dacă autoritățile au declarații contradictorii, iar oamenii nu mai știu ce să creadă și probabil vor face ce cred ei că este mai bine, și asta nu va fi bine”, subliniază specialistul. ”Momentan, suntem pe un fel de platou. Aparent arată un soi de stabilizare a situației, dar nu pot să afirm că va rămâne așa. Așteptăm 25 mai, să vedem dacă e vorba de platou sau dacă vom avea parte de o creștere a cazurilor. Trebuie să avem grijă cum reușim să protejăm persoanele vârstnice, mai ales că ele sunt tentante să respecte tradiția, și poate să iasă de Paște, iar acesta este un risc major. Ați văzut ce s-a întâmplat în Spania și Italia, unde familiile se întâlnesc mai des, față de Germania, unde numărul de cazuri este mai mic tocmai din această cauză”, a mai spus Rafila.