Alexandru Rafila vine cu noi informații despre momentul în care România va atinge vârful pandemiei de coronavirus. Președintele Societății Române de Microbiologie este de părere că țara noastră se află în ”zona platou”. În plus acesta a mai vorbit și despre tentația pe care românii o au de a respecta tradițiile.
Aflat în direct la Digi 24, Alexandru Rafila a explicat ce înseamă ”zona platou”. Potrivit spuselor acestuia ”zona platou” reprezintă o zonă unde cazurile de infectare cu coronavirus rămân la un număr constat, cu mici variații.
Acesta a mai povestit că ”faza de platou” reprezintă o stabilizare a situației dar este totuși prea devreme să ne gândim la relaxarea măsurilor.
Când vom reveni la viața normală
”Tratamentul aduce mari speranțe celor care sunt bolnavi, dar un vaccin contribuie la întreruperea transmiterii.
Dacă ajungem la 70 – 80% populație imunizată, prin boală și apoi prin vaccinare, atunci putem opri transmiterea și să ne întoarcem la viața de dinainte.
Dar asta nu cred că se va întâmpla mai devreme de jumătatea anului viitor.”, a explicat Alexandru Rafila.
După Paște numărul de cazuri va crește
Alexandru Rafila este de părere că după Sărbătorile Pascale, numărul cazurilor de coronavirus vor crește până la 10,000-12,000.
„Aceste persoane sunt tentate poate mai mult decât alții să încerce să respecte tradiția și atunci expunem la un risc care este destul de mare, iar chestiunea asta are repercusiuni inclusiv asupra capacității de a acorda asistență medicală, dacă avem multe persoane vârstnice care s-ar infecta în perioada următoare”, a declarat profesorul Rafila.
”Trebuie să devină o obișnuință”
„Trebuie să devină o obișnuință distanțarea fizică, purtatul măștilor, spălatul pe mâini, atunci vom putea intra într-un ritm care să nu ducă la exacerbări ale transmiterii infectării și să ajungem la o situație relativ normală, educațional, economic, altfel, toate discuțiile despre capacitatea sistemului de sănătate nu mai sunt de actualitate pentru că sănătatea e susținută de capacitatea economică. Asta, până când apare un vaccin, când boala poate fi învinsă.”, a mai spus acesta.