Semnal de alarmă din partea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta avertizează că România nu va fi ocolită de noua variantă de SARS-CoV2 Omicron, în condițiile în care s-au înregistrat deja 70 de cazuri în 11 țări europene.
Totodată, el a precizat că nu va dura foarte mult până când varianta va ajunge în România și vor fi înregistrate noi cazuri. Rafila susține că mobilitatea este mult prea mare la nivel global.
„Deja există 11 state UE si 70 de cazuri înregistrate la nivelul regiunii Europa a OMS. Nu peste mult timp, și în România se vor înregistra astfel de cazuri. Mobilitatea este prea mare la nivel global astfel încât să credem că țara noastră va fi ocolită de noua tulpină”, a spus Alexandru Rafila la un eveniment al Colegiului Medicilor din România.
Pe de altă parte, ministrul vine și cu o serie de vești încurajatoare. Acesta susține că lucrurile nu se vor schimba, însă cu toate acestea, autoritățile trebuie să fie pregătite pentru a diagonistica, evalua și trata persoanele infectate.
Alexandru Rafila, despre tulpina Omicron
„Asta nu înseamnă că lucrurile se schimbă în vreun fel, dar trebuie să fim pregătiți de o eventuală recrudescență a infecției și asta nu o putem face decât dacă dezvoltăm serviciile care oferă oamenillor posibilitatea de a primi diagnostic, evaluare și tratament în afara spitalelor, pentru cazurile moderate sau ușoare”, a spus el.
Rafila a adăugat că nu se știe încă dacă Omicron ar produce infecții mai grave decât alte tulpini, însă studiile vor clarifica și acest aspect.
„Nu putem să tragem nicio concluzie legată de faptul că Omicron ar produce infecții mai grave decât alte tulpini. E de foarte mare interes și o să aflăm în următoarele săptămâni dacă exista vreo particularitate la infectările cu această tulpină”, a mai spus ministrul.
De menționat este faptul că un semnal de alarmă în acest sens a veni și din partea comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară. Aceasta a precizat că este nevoie de restricții la nivel european astfel încât situația să fie sub control.
„Trebuie să acționăm rapid și hotărât pentru a limita răspândirea virusului și a atenua impactul”, a declarat și Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară. „Acolo unde este necesar, trebuie introduse măsuri eficiente de sănătate publică, inclusiv distanțare socială și măști”, a mai spus aceasta.
La rândul ei, Comisia Europeană a îndemnat membrii UE să se angajeze să revizuiască zilnic restricțiile de călătorie și să fie pregătiți să impună toate controalele necesare, inclusiv acțiuni decisive în cazul în care varianta Omicron se va răspândi.