Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății este de părere că situația arată îngrijorător în România, având în vedere explozia de noi cazuri de coronavirus din ultima zi.

Potrivit GCS, în prezent, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.164. Dintre acestea, 522 sunt internate la ATI. În intervalul 31.08.2020 (10:00) – 01.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 60 de decese. În acest sens, Rafila consideră că organizarea în școală este esențială în perioada următoare.

„Din păcate văd că mi se confirmă ce am spus. Numărul cazurilor la ATI depășește numărul de cazuri și este îngrijorător. Dacă în perioada următoare intrăm pe un trend descendent și ele vor scădea.

Sigur că contextul epidemiologic local va oferi opțiunea de școală online sau prezență fizică. Sigur că și elevii și părinții își doresc să înceapă școala. Impactul asupra dezvoltării lor este pe termen lung. Școala trebuie făcută față în față”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Trebuie să trăim cu boala

Totodată, reprezentatul României la OMS a reamintit faptul că indiferent de cum vor evolua cazurile de infectare cu noul coronavirus în România, cetățenii trebuie să accepte și să învețe treptat să trăiască cu boala.

În același timp, profesorul Rafila s-a declarat îngrijorat de modul în care cadrele didactice și elevii vor respecta măsurile și cât de eficiente vor fi acestea.

„Eu am un comentariu mai larg. Indiferent cum va arăta situația epidemiologică această boală va exista. Va trebui să învățăm să trăim cu boala. Deci să învățăm să ne organizăm în școală: așa cum utilizăm masca, organizarea în școli trebuie să țină cont de faptul că infecția se poate preveni de un sistem funcțional.

Îngrijorarea mea e dată de funcționabilitatea acestor măsuri. Atât cadrele didactice, cât și elevii, să poată participa în siguranță la școală”, a mai adăugat Rafila.

Marți, 1 septembrie, Ministerul Educației a publicat ghidurile metodologice pentru profesori și școli pe platforma educatiacontinua.edu.ro.

Este vorba despre ghidurile pentru grădinițe, cel pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, profesional și vocațional.

 

SURSĂ FOTO INQUAM Photos / Alexandru Prepelita