Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și propunerea de premier din partea social-democraților, Alexandru Rafila, a fost prezent vineri seara în direct la Digi 24. Acesta a vorbit despre cât de important este ca România să țină pasul cu restul țărilor europene.
Alexandru Rafila a declarat, la Digi 24, că este important ca țara noastră să țină pasul cu statele europene în ceea ce privește administrarea vaccinului anti-COVID. În caz contrar, vor exista probleme legate de reluarea activităților.
Potrivit precizărilor reprezentantului României la OMS, campania de vaccinare va putea fi considerată un succes când 70% din populația țării e convinsă să se vaccineze și chiar este vaccinată.
„O putem considera o reușită când cel puțin 70% din populație acceptă să fie vaccintă și reușim să facem acest lucru. Deci sunt două componente: convingerea populației și capacitatea sistemului – nu doar medical, că sunt mai multe implicate – să-l administreze într-un timp foarte scurt”, a spus Alexandru Rafila.
„Riscul Europei cu două viteze există că dacă noi nu reușim să convingem 70% și în 6-9 luni nu reușim să-i vaccinăm, ci într-un an și jumătate, vor exista probleme legate de reluarea activităților. E important să nu ajungem în a doua parte a clasamentului” a mai spus reprezentantul României la OMS, pentru Digi24.
Alexandru Rafila se va vaccina împotriva coronavirusului
„Sigur că mă voi vaccina. Nu în acest moment, pentru că boala și-a produs efectul și prezența anticorpilor, e evident din studiile făcute, ei nu au mare durabilitate, așa că în cursul anului viitor mă voi vaccina și eu. Mulți trec prin boală și nu știu că au fost infectați, dar sunt beneficiari ai vaccinării. Dacă sunt persoane simptomatice nu se face vaccinarea. Asta e valabil si în cazul vaccinului gripal”, spune reprezentantul României la OMS.
Acesta a mai precizat că cel mai greu lucru de făcut este gestionarea campaniei de comunicare.
„Cel mai greu cred că va fi de gestionat campania de comunicare. Nu cred că vor fi probleme deosebite logistic, dar la comunicare am rețineri, că noi am trecut în 2008 printr-o campanie eșuată de vaccinare din acuza unor greșeli majore de comunicare. Sper să nu fie repetate. E bine că e implicat și un profesionist în comunicare”, mai spune Rafila.
În plus, acesta a mai precizat că politicienii ar trebui să fie mai reținuți în a se pronunța în chestiuni medicale.
„E nevoie de atenție când se fac declarații din partea oamenilor politici. Unde nu se pricep, să lase specialiștii. (…) Sigur că există și nevoia unei comunicări de natură politică, dar ea trebuie să se rezume la politică”.
Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu