Rafila, noi declarații despre scandalul de la Spitalul Pantelimon
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu crede că este normal ca asistenții de la Spitalul Pantelimon să nu respecte indicațiile medicilor în ceea ce privește tratamentul pacienților. Joi seară, acesta a fost întrebat despre o anchetă în care procurorii au descoperit că, în cazul morții suspecte a unui pacient de 54 de ani, o asistentă ar fi administrat doza inițială de medicament, chiar dacă un medic decisese să o reducă.
Oficialul român a văzut relatările și consideră că situația nu este în regulă. A discutat personal cu președintele Ordinului Asistenților Medicali, care a avut o poziție mai puțin cunoscută publicului. Decizia în privința diagnosticului și tratamentului este exclusiv a medicului, iar dacă un asistent are anumite probleme, ar trebui să le raporteze șefului de gardă, managerului spitalului sau altor autorități relevante în astfel de situații.
„Am văzut relatarea, nu cred că este în regulă. Am discutat chiar cu preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali, ei au avut o anumită poziţie, mai puţin cunoscută public. Decizia din punct de vedere al diagnosticului şi tratamentului aparţine în exclusivitate medicului, iar dacă asistentul avea anumite probleme eu cred că el trebuia (…) să o raporteze şefului de gardă, managerului spitalului şamd când apar astfel de situaţii”, a declarat el, joi seară, într-o intervenție TV la Digi24.
Ce au mai anunțat procurorii?
Potrivit anchetei, pe 26 martie 2024, la ora 16:45, inculpata M.M.A. ar fi încercat să provoace moartea pacientului, care era într-o stare foarte gravă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată. Doza a fost scăzută de la 15 ml/h la doar 1 ml/h, iar această valoare foarte mică a fost menținută un timp îndelungat. Cu toate acestea, pacientul nu a decedat atunci datorită intervenției unei alte asistente, care a suplinit lipsa de noradrenalină printr-o perfuzie.
„La data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, notează procurorii care instrumentează dosarul respectiv.