Alexandru Rafila susțne că deși există 10.000 de infectări cu noul coronavirus, în untățile sanitare sunt internate momentan în jur de 200-250 de persoane, adică un procent relativ mic față de alt val al pandemiei.
Referitor la situația de la ATI, ministrul Sănătății spune că la nivel național există între 450-560 de pacienți, adică cifre foarte diferite spre deosebire de perioada anterioară.
„Avem 10.000 de cazuri noi şi la acest număr avem 200-250 de persoane care sunt internate în spital. Deci avem un procent relativ mic, 2,5% din totalul cazurilor diagnosticate. Avem la nivel naţional o spitalizare de circa 16% din totalul paturilor care au fost alocate pentru aceşti pacienţi, există un plan de rezilienţă şi în ceea ce priveşte spitalele care tratează aceşti pacienţi.
Sunt, în total, paturi obişnuite plus paturi de Terapie Intensivă circa 25.000 de paturi şi avem la nivel naţional în jur de 3.500 de pacienţi internaţi şi în secţiile de terapie intensivă undeva între 450 şi 460 de pacienţi. Într-adevăr, cifrele sunt diferite faţă de perioada precedentă”, a declarat ministrul Sănătăţii, la Digi 24.
În ceea ce privește presiunea din sistemul sanitar, Rafila susține că este mult prea devreme să ne dăm seama de acest aspect. Potrivit ministrului, în aproximativ două săptămâni se va putea discuta „mai concret” asupra presiunii pe care al cincilea val al pandemiei o pune pe sistemul de sănătate.
Pe de altă parte, valul 5 va fi gestionat altfel. Rafila a precizat că autoritățile sunt deja pregătite, iar pregătirile vor continua astfel încât să se evite situaţii din precedentul val al pandemiei, pentru că „nu există garanţii” în ceea ce priveşte evoluţia celui de-al cincilea val.
Alexandru Rafila, despre medicamentele anti-Covid
În ceea ce privește administarea medicamentelor anti-Covid, Rafila a afirmat că autorităţile din România poartă „o negociere accelerată” cu cei doi producători de antivirale inovative, pentru ca pacienţii români să beneficieze de acestea cât mai curând.
Despre cele două antivirale inovative, Paxlovid şi Molnupiravir, ministrul a subliniat faptul că există „dovezi solide că reduc semnificativ atât mortalitatea, cât şi formele grave”, spre deosebire de Favipiravir, care doar reduce durata bolii.
Pe de altă parte, Rafila a ținut să sublinieze faptul că antiviralele trebuie utilizate „cu precauţie”, fiindcă pot provoca reacţii adverse „serioase”.
Femeile însărcinate nu vor putea beneficia însă de aceste medicamente. Referitor la administrarea lor, Rafila susține că medicamentele anti-covid pot fi luate acasă, doar la recomandarea medicului.
„Ele se pot lua acasă, dar doar la recomandarea medicului şi doar pentru persoanele care au recomandare să ia aceste medicamente, cazurile uşoare, persoane tinere, dinamice, fără comorbidităţi nu trebuie să ia aceste medicamente”, a explicat medicul.