Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus miercuri că toți furnizorii de servicii medicale, din privat sau de la stat, trebuie să fie trataţi nediscriminatoriu, dar la fel şi pacienţii, indiferent dacă apelează la un spital privat sau de stat şi nu îşi permit să plătească.

„Mi pare corectă această abordare în care furnizorii trebuie trataţi nediscriminatoriu, adică cei privaţi şi cei publici, este foarte corect să fie aşa. Cred că şi pacienţii trebuie trataţi tot nediscriminatoriu, iar accesul la servicii de sănătate să nu fie condiţionat de contribuţii financiare din partea oamenilor, care depăşesc, pentru mulţi dintre ei, posibilităţile de a accesa aceste servicii.

Adică, un mediu competiţional trebuie să nu priveze pacientul de accesul la servicii de sănătate, ci dimpotrivă, să permită ca acest acces să fie mai bun”, a declarat Alexandru Rafila.

„Prevenţia nu înseamnă doar accesul la analize”

„Prevenţia nu înseamnă doar accesul la analize, ci înseamnă să avem un soi de gândire, un program integrat, pentru că, până la urmă, cred că şi interesul în general al oamenilor este să existe o sustenabilitate a finanţării sistemului de sănătate.

Or, lucrul acesta se poate face dacă dezvoltăm într-adevăr medicina omului sănătos şi mărim numărul de ani de viaţă fără boală, pentru că asta ne dorim în final, încât să existe posibilitatea finanţării reale a serviciilor de sănătate de care avem cu adevărat nevoie şi să evităm decesul prematur, îmbolnăvirile complicate premature şi aşa mai departe”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila explică numărul mare de cazuri

Cu privire la bilanțul COVID de ieri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, în ședința de Guvern, că recordul de cazuri s-a datorat recordului de teste.

„E adevărat, am avut și un record de teste de la începutul pandemiei: 122 de mii de teste. Astăzi sunt 35.800 de cazuri din 110 mii de teste. (…) Situația rămâne preocupantă, dar două elemente ne încurajează: numărul de persoane infectate internate în spital nu a crescut foarte mult (…), iar creșterile la ATI nu sunt mari. (…) Văzând cifrele, cred că ne apropiem de o stabilizare a creșterii, încât săptămâna viitoare să începem trendul descendent al acestei pandemii”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății și premierul Nicolae Ciucă au anunțat că sunt șanse foarte mari ca numărul de infectări Covid să scadă de săptămâna viitoare. Tot atunci am putea vedea și o renunțare treptată la unele măsuri restrictive.