Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susţine că nu a existat şi nici nu există o criză a medicamentelor pe piaţa din România. El spune că a existat „mai degrabă o teamă” care a fost „mediatizată excesiv”.
„În acest moment nu există o criză a medicamentelor. A existat o perioadă scurtă o situaţie legată de antitermice şi antiinflamatorii. Noi am gestionat-o, cred, corect: am avut întâlniri imediat cu reprezentanţii farmaciştilor, dar mai ales cu producătorii şi cu distribuitorii acestor medicamente, ne-am asigurat că există cantităţile pe piaţă, că ele ajung atât în farmaciile cu circuit deschis şi să nu uităm spitale, pentru că şi spitalele sunt consumatoare de astfel de medicamente”, a spus ministrul Sănătății.
Ministrul Sănătății susține că a fost o temă mediatizată excesiv
El a explicat că, chiar prin distribuitorul Ministerului Sănătăţii, Unifarm, a avut grijă să existe medicamente şi în spitale, nu numai în farmaciile cu circuit deschis, dacă ne referim, de exemplu, la antivirale.
Ministrul adaugă că „nu a fost criză de medicamente, a fost o teamă, mai degrabă, mediatizată excesiv”.
El a caracterizat drept „total nepotrivită” cumpărarea medicamentelor de pe internet. Potrivit acestuia, producătorii de medicamente iau, de cele mai multe ori, substanţă activă de la aceiaşi producători, o incorporează în preparatul propriu şi îi pun denumire comercială, însă eficacitatea lor este aceeaşi.
Rafila remarcă de asemenea că sunt medici care prescriu numeroase medicamente care se eliberează fără reţetă, dar şi suplimente alimentare, lucru care se întâmplă pentru că „pacienţii de multe ori sunt cei care doresc să li se prescrie cât mai multe medicamente care să acopere orice fel de patologie ipotetică”.
Adevărul despre mafia medicamentelor și consumul de antibiotice
Întrebat dacă suspectează că există o „mafie a medicamentelor” care are legătură cu unii medici, ministrul a răspuns: „Cât timp nu a elemente concrete nu vreau să fac comentariu în acest sens”.
În plus, Rafila a vorbit și despre antibiotice. El a menționat că România se află, în mod constant, alături de ţări precum Grecia, Italia şi Cipru, pe primele locuri la nivel european în ceea ce priveşte consumul de antibiotice, el explicând că de multe ori românii tratează virozele cu antibiotice, care sunt destinate infecţiilor bacteriene, iar astfel de dezvoltă rezistenţa bacteriilor la tratament. Rafila atrage atenţia şi asupra modului de păstrare a antibioticelor, care duce la degradarea calităţii lor.
„Avem o situaţie care nu e paradoxală, e raţională, până la urmă, pentru că în nordul continentului unde consumurile sunt foarte mici, sunt de câteva ori mai mici decât în sudul continentului, nu prea există bacterii rezistente la antibiotice, în timp ce la noi, sau în Grecia, sau în Cipru, sau chiar în Italia, bacteriile multirezistente sunt prezente peste tot. Nu există rezistenţă la antibiotice fără consum de antibiotice”, a declarat Alexandru Rafila sâmbătă, în emisiunea Insider Politic difuzată de Prima Tv.
Medicul atrage atenţia asupra faptului că de multe ori oamenii tratează infecţii virale cu antibiotice, dar şi asupra modului în care sunt păstrate aceste medicamente. Conform acestuia, România are o problemă privind circulaţia bacteriilor multirezistente, inclusiv în spital.