Alexandru Rafila susține că listele de așteptare sunt o realitate europeană
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Iași, că nu doar în România, ci și în toate țările europene există liste de așteptare pentru investigațiile medicale.
Rafila a subliniat că acest fenomen nu reprezintă o problemă exclusivă a sistemului românesc de sănătate, explicând că multe dintre statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie, se confruntă cu aceeași situație.
„Listele de aşteptare sunt o realitate cu care mulţi dintre noi nu suntem obişnuiţi. În orice ţară din Uniunea Europeană, şi în Marea Britanie, listele de aşteptare sunt o realitate. Acest lucru trebuie să îl înţelegem cu toţii.
Nu este vorba aici de urgenţe. Discutăm de tratamentul unor afecţiuni cronice care necesită un anume tip de investigaţie.
Acesta este modul în care orice sistem de sănătate poate să rezolve o problemă în sistemul public: prin listele de aşteptare”, a afirmat ministrul, adăugând că este important ca toată lumea să înțeleagă acest aspect al sistemelor de sănătate publică.
Soluții pentru reducerea timpului de așteptare și gestionarea virozelor
Întrebat despre soluțiile care ar putea fi implementate pentru a reduce timpul de așteptare pentru investigațiile imagistice, având în vedere că plafonul lunar pentru decontarea acestora se epuizează înainte de jumătatea lunii, Rafila a recunoscut că Ministerul Sănătății analizează diverse opțiuni pentru a îmbunătăți această situație.
De asemenea, el a menționat că listele de așteptare reprezintă un instrument esențial prin care sistemele de sănătate publică din Europa pot gestiona numărul mare de cazuri care necesită investigații mai puțin urgente.
Referindu-se la pacienții care așteaptă până la 7 luni pentru o programare la RMN, ministrul a afirmat că nu a auzit de cazuri în care acest timp de așteptare să fie atât de lung, dar a confirmat că listele de așteptare sunt o practică des întâlnită.
În ceea ce privește evoluția virozelor, ministrul a anunțat o creștere semnificativă a cazurilor de viroze în această perioadă, numărul acestora fiind de aproximativ 90.000 săptămâna aceasta, dublu față de săptămâna trecută. Rafila a menționat că această creștere a fost anticipată și că măsurile de prevenire continuă să fie implementate, inclusiv vaccinarea antigripală, care va putea continua și în această lună.
„Numărul de cazuri de gripă încă nu este aşa de mare şi având în vedere că 10-14 zile este perioada necesară pentru obţinerea imunităţii după vaccinare, se poate continua vaccinarea în această perioadă.
Vaccinul este disponibil prin recomandare la medicul de familie, gratuit pentru copii şi adolescenţi, pentru femeile gravide, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani şi cei care au boli cronice,” a subliniat Rafila.
Măsuri în sistemul sanitar și pregătirea pentru viroze
Alexandru Rafila a explicat că sistemul de sănătate trebuie să fie pregătit pe mai multe paliere pentru a face față creșterii numărului de viroze respiratorii. Acesta a menționat importanța pregătirii spitalelor pentru a prelua pacienții, dar și a redeschiderii centrelor de evaluare pentru a sprijini serviciile ambulatorii și a evita aglomerarea unităților de primiri urgente.
Un alt aspect menționat de Rafila a fost evaluarea stocurilor de Oseltamivir, medicament antiviral destinat doar tratamentului gripei, și apelul său către populație și medici de a-l utiliza doar în cazurile de gripă și nu pentru viroze banale, din cauza riscurilor de toxicitate și contraindicații.
Continuarea activității școlare și triajului epidemiologic
Ministrul a reiterat importanța continuării activității școlare, cu condiția respectării măsurilor de prevenire, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și izolarea copiilor bolnavi acasă.
În contextul începerii semestrului, Rafila a subliniat că, având în vedere impactul psihologic și educațional al închiderii școlilor în timpul pandemiei, este esențial ca activitățile școlare să continue, cu triaj epidemiologic pentru a preveni răspândirea bolilor infecțioase.
Rafila a subliniat că închiderea prelungită a școlilor în prima parte a pandemiei a avut un impact negativ asupra educației și dezvoltării copiilor. Acesta a precizat că nu susține închiderea școlilor și consideră că activitatea acestora ar trebui să continue, implementând măsuri de prevenire, precum triajul epidemiologic.
În ceea ce privește vaccinarea antigripală, Rafila a precizat că aceasta poate continua în această lună, având în vedere că perioada necesară pentru obținerea imunității este de aproximativ 10-14 zile. Vaccinul este disponibil gratuit pentru copii, adolescenți, femei gravide, persoane de peste 65 de ani și cei cu afecțiuni cronice.