Rafila a anunțat digitalizarea spitalelor
Ministrul Alexandru Rafila a precizat că 100 de milioane de euro vor fi alocaţi spitalelor pentru digitalizare.
”Începe digitalizarea a sute de spitale cu bani din PNRR! La scurt timp de la lansarea apelului de proiecte pentru digitalizarea spitalelor au fost depuse 304 proiecte”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, ministrul Sănătăţii.
Acesta a mai precizat că susţine autorităţile locale şi managerii spitalelor care au vocaţia dezvoltării unui sistem medical sănătos.
”În paralel, proiectul SIEC-ATI pentru digitalizarea a 18 Clinici ATI se află în plin proces de implementare! Ministerul Sănătăţii va face tot posibilul pentru finanţarea marii majorităţi a proiectelor depuse. Cu bună credinţă şi responsabilitate investim masiv în procesul de modernizare a sistemului medical românesc”, a mai scris Rafila.
Ce se întâmplă cu banii pentru spitale
Marcel Boloș a fost întrebat, recent, dacă banii din PNRR pentru spitale sunt pierduți.
”Dacă ne referim la termenul efectiv de implementare a acestor proiecte, adică putem realiza cele 26 de spitale până în 31 august 2026? Suntem totuşi în 2023. În perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale se vor implementa.
A cui este greşeala acum este deja alt subiect. Aici trebuie să fim foarte pragmatici, dacă discutăm de PNRR”, a spus ministrul, el arătând că ”putem să pierdem banii pentru neimplementare şi a doua sancţiune este că neîndeplinind jalonul mai ai o sancţiune în plus”.
Ministrul a spus că ”cel mai corect pentru România este ca astfel de situaţii să le analizăm cu pragmatism, pentru a nu pierde bani din neimplementare”.
Cine va răspunde dacă se pierd banii
”Va depinde foarte mult de coordonatorii de reformă. Acum e o perioadă în care nu dăm socoteală pentru faptul că nu am implementat aceste proiecte dar vine termenul mare. Dacă la acea scandenţă nu sunt îndeplinite, nu va fi bine pentru acei coordonatori de reformă.
La momentul anului 2026, cel care va fi ministru va trebui să dea socoteală de ce nu a implementat proiectele şi pierdem banii, nu îi va fi uşor să explice şi să dea vina pe birocraţie sau că beneficiarii nu au implementat contractele de finanţare. Cu siguranţă le va fi foarte greu să explice de ce România a pierdut bani, de ce România nu implemetează proiecte de autostrăzi sau de pe educaţie sau alte domenii prioritare pentru ţară”, a completat el.
Boloş a mai spus că ”poate e mai bine să spună că nu au timp acum să facă aceste spitale pentru că nu au timpul fizic, nu sunt pregătite proiectele şi banii aceia să îi putem reloca în altă parte”.
Miistrul Finanţelor a precizat că sunt două programe pentru spitale, unul din PNRR, cu terrmen 31 august 2026 şi Programul Operational de Sănătate unde sunt 3 miliarde de euro, care înseamnă tot 26 de spitale şi care urmează să fie implementate până îm decembrie 2029.