Alexandru Rafila a fost prezent astăzi într-o conferința de presă organizată de către Ministerul Sănătății. În cadrul acesteia, Rafila a spus că sistemul de sănătate din România a fost depășit ca și resurse, mai ales la nivelul secțiilor de terapie intensivă.
Certificatul verde va fi impus în România? Alexandru Rafila vrea acest lucru: Sistemul de sănătate a fost copleșit
Potrivit celor spuse de Alexandru Rafila, 3% dintre pacienții infectați în România au decedat, „ceea ce reprezintă un procent extrem de mare”. În acest context, ministrul Sănătății a subliniat că autoritățile își doresc ca „acest lucru să nu se mai întâmple”.
„Această conferință de presă are două obiective. În primul rând, o estimare a modului în care va evolua în următoarele săptămâni pandemia COVID-19 în țara noastră – și mă bucur să am alături colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică, doamna director Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile și doamna conferențiar Florentina Furtunescu, expert în sănătate publică și management sanitar de la același Institut Național de Sănătate Publică și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Cel de-al doilea obiectiv al acestei conferințe de presă este să vă prezentăm pachetul de măsuri pe care ministerul l-a luat și îl organizează în continuare, în perioada imediat următoare, pentru a putea să răspundem din punct de vedere medical unei creșteri a numărului de cazuri de pacienți infectați cu noul coronavirus și să încercăm să reducem, dacă vreți, impactul acestei boli asupra populației din România.
Ştiți bine că noi ne-am aflat, în cursul celui de-al patrulea val pandemic, într-o situație, practic, în care sistemul de sănătate din România a fost depășit ca și resurse, mai ales la nivelul secțiilor de terapie intensivă. Am avut cea mai mare mortalitate înregistrată în Uniunea Europeană, o fatalitate de 3%.
Deci, practic, 3% dintre pacienții infectați în România au decedat, ceea ce reprezintă un procent extrem de mare și au fost afectate în bună măsură și persoanele cu alte patologii, care au avut acces limitat sau nu au avut acces la servicii medicale. Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple și facem tot ce este posibil din punct de vedere organizatoric încât să fim pregătiţi.
Sigur, nu putem să facem mai mult decât atât în acest moment, nu avem la îndemână decât măsurile așa-numite de sănătate publică, care se referă, bineînțeles, la distanțare, utilizarea măștii, pe care le recomandăm populației. Insistăm foarte, foarte mult în ceea ce privește vaccinarea. Trebuie să găsim o soluție să revitalizăm această campanie de vaccinare, inclusiv prin implicarea directă a profesioniștilor din sănătate în furnizarea de informații către populația generală”, a declarat Alexandru Rafila.
Ce spune Alexandru Rafila despre certificatul verde?
De asemenea, Alexandru Rafila a declarat că şi-ar fi dorit introducerea certificatului verde, dar acesta nu a fost adoptat.
„Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, în aşa fel încât să gestionăm cât mai bine acest val 5. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să ducă la adoptarea unui astfel de document.
Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea, respectiv utilizarea acelui certificat COVID, noi l-am elaborat dar, după cum ştiţi, nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, în aşa fel încât să gestionăm cât mai bine acest val 5. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să ducă la adoptarea unui astfel de document”, a explicat Rafila.
Totodată, ministrul a spus și că autorităţile doresc să evite trei lucruri: un nou lockdown, închiderea şcolilor, un număr mare de decese.
„Reducerea de decese este esenţială şi trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele pentru ca acest lucru să fie realizat şi în ţara noastră. Trebuie să găsim o soluţie pentru revitalizarea acestei campanii de vaccinare, inclusiv prin implicarea directă a profesioniştilor din sănătate.
Încercăm şi am adoptat cadrul normativ pentru extinderea testării, în perioada următoare, la nivelul cabinetelor de medicină de familie, este o promisiune care exista în programul de guvernare şi sperăm că avem succes pentru a depista cât mai repede persoanele bolnave iar ele să beneficieze de tratament, inclusiv în ambulatoriu”, a conchis Alexandru Rafila.