Decizia Curții Constituționale de a declara neconstituționale mai multe măsuri adoptate de guvern în contextul epidemiei de coronavirus a fost aspru criticată de către Alexandru Rafila. Șeful Societății Române de Microbiologie transmite că efortul ar trebui concentrat pe modalitățile de prevenire a răspândirii.
„Ar trebui să aducem discuția în zona medicală și în zona responsabilității fiecărei persoane. Eu sunt convins că și persoanele care au fost în carantină, dacă se duc la domiciliu e bine să se izoleze, să nu își îmbolnăvească alți membri de familie, trebuie puțin să ne dăm seama că aceste norme legislative, juridice și așa mai departe, sunt una, prevenirea transmiterii bolii e o altă discuție și cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm și să lăsăm la o parte discuțiile de natură juridică”, a transmis șeful Societății Române de Microbiologie la Digi 24.
Păstrarea sănătății e un bun individual și un bun colectiv
„Până la urmă, păstrarea sănătății e un bun individual și un bun colectiv, în același timp. Cred că oamenii pot să acționeze în sensul ăsta fără să discutăm de încadrarea juridică a unei anumite acțiuni”, a adăugat Alexandru Rafila.
Curtea Constituțională a declarat pe 26 iunie neconstituțională impunerea internării și carantinării doar printr-un ordin de ministru, fiind nevoie de o lege în acest sens. Judecătorii au mai stabilit că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta “detenția de ordin medical”, deoarece spitalizarea obligatorie este considerată măsură privativă de libertate.
Rafila dă cea mai proastă veste
Rafila spune că este sceptic cu privire la posibilitatea folosirii la scară largă a REMDESIVIR petru tratamentul COVID-19 în UE. Americanii au pus deja mâna pe el. Au au cumpărat în avans 90% di producția mondială.
„Va fi greu, în condițiile în care SUA au achiziționat in avans 90% din producție. Acest medicament nu trebuie însă folosit decât în forme grave pentru că nu are rost să dai medicație puțin diponibilă decât în cazul în care sunt puse în pericol vițile pacienților.
Vom reuși să o controlăm în condțiile în care respectăm regulile, limităm contactele și folosim echipamente de protecție. Este mult mai simplu decât credem. Este mult de lucrat la educația populației și aici cred că zona politică trebuie să transmită un mesaj unitar. Trebuie să facem un pas în direcția autorităților locale care pot ajuta foarte foarte mult,” a declarat Alexandru Rafila, conform Digi 24.