Alexandru Rafila susține că certificatul verde de pe teritoriul României va fi un certificat electronic temporar care va fi introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori.
“O să fie tot un certificat electronic, pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod”
Totodată, el a explicat de ce a ales acest indice. Ministrul Sănătății susține că în vara acestui an a existat o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni, iar probabil dacă documentul era introdus, lucrurile erau diferite acum.
„O să fie tot un certificat electronic, pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.
De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia nu mai aveam decesele.
Din păcate, atunci filozofia a fost puţin diferită şi în perioadă de creștere (n.r. – cazuri infectări) s-au introdus relaxări”, a spus Rafila.
Alexandru Rafila, despre noile modificări ale certificatului verde
Mai pe scurt, Alexandru Rafila susține că va fi realizată o lege astfel încât certificatul verde să poată intra în vigoare la un anumit moment și să se poată renunța la el odată cu ajungerea la incidența menționată anterior.
„Deci noi facem o lege cadru… Facem o lege cadru şi acel certificat intră în vigoare într-un anumit moment”, a adăugat el.
Totodată, ministrul Sănătății a mai adăugat că Guvernul a impus relaxări într-o perioadă în care s-a înregstrat o scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI.
De asemenea, Rafila a mai vorbit și despre prelungirea stării de alertă. Profesorul susține că din punct de vedere psihologic le-a făcut rău oamenilor, luându-le orice fel de speranță.
„Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document.
În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp şi atunci nu ajungi într-o situaţie gravă.
Eu cred că din punct de vedere psihologic, starea asta de alertă prelungită nu a făcut bine pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la Antena 3.