Alexandru Rafila a vorbit la Aleph News despre vaccinarea anti-covid, subliniind faptul că nu există o contraindicație absolută legată de vaccinare, ci poate să existe doar o contraindicație temporară.
Mai exact, personele care sunt răcite sau se confruntă cu o infecție virală se pot imuniza, după ce această perioadă trece.
„Ai o infecție virală, ești răcit, nu te duci să faci vaccinul. Te duci după ce te vindeci”, a spus Rafila.
Unul dintre subiectele aboradate l-a vizat pe Nicușor Dan. Rafila a fost întrebat dacă edilul Capitalei este răcit. În acest context, propunerea PSD pentru Ministerul Sănătății a precizat că nu știe ce afecțiune are acesta și care este motivul pentru care nu se imunizează.
„Nu știu exact care este afecțiunea pe care o are ca să pot discuta despre asta și oricum există legea drepturilor pacientului. Chiar dacă aș ști ce afecțiune are, nu aș putea să vă spun. E normal să dea un exemplu, e un lider al comunității”, a mai adăugat profesorul.
Rafila, despre importanța vaccinării anti-covid
Totodată, Rafila a mai subliniat și faptul că nu există afecțiune în fața căreia să fie contraindicat vaccinul. O singură excepție o fac persoanele care au alergii la unul dintre componentele serului.
Amintim că în repetate rânduri, Alexandru Rafila a făcut un apel către români, invitându-i să se vaccineze pentru a putea depăși cât mai repede pandemia de coronavirus.
„Este un moment crucial, dar sper să încheiem aceste momente de criză – sanitară și politică – cât mai repede. Cred că este necesară o lună de solidaritate pentru oprirea pandemiei, pentru oprirea deceselor în România, o solidaritate națională care să implice două lucruri extrem de importante: vaccinarea și înțelegerea faptului că fiecare dintre noi este parte a acestui efort”, scria Rafila pe Facebook.
El a mai vorbit recent și despre valul 5 al pandemiei care ar urma să înceapă în luna ianuarie, vaccinarea copiilor fiind și ea importantă pentru a ține pandemia sub control.
„Perioada dificilă în România va începe la jumătatea lui ianuarie 2022. Pe 15 ianuarie 2022 vom intra în valul 5. În Ianuarie 2022 va trebui să luăm măsuri. OMS va face public raportul pe România. Trebuie să ne hotărâm ce vrem cu copiii noştri. Primul lucru: părinţii să se vaccineze ei. Trebuie să se încurajeze testarea în şcoli. Accesul la vaccinare trebuie să existe şi la copii. Copiii însă fac forme uşoare ale bolii. Eu sunt de acord cu vaccinarea copiilor. Vaccinarea copiilor este o posibilitate, dar nu este o prioritate”, spunea Rafila.