Ministrul Sănătăţii face declarații după participarea la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila şi secretarul de stat Alexandru Rogobete participă în aceste zile la una dintre întâlnirile politice de cel mai înalt nivel.

Un comunicat de presă al Ministerului Sănătății a anunțat că șefii de stat și de guvern au participat la discuții de tip panel pe teme referitoare la sănătate.

Printre cele mai importante preocupări la nivel internațional în acest moment se numără și accesul universal la servicii de sănătate, eliminarea tuberculozei până în 2030 şi pregătirea statelor în caz de criză sanitară.

„Şefi de stat şi de guvern au participat la plenarele şi panelurile de discuţii dedicate accesului universal la servicii de sănătate, eliminării tuberculozei până în anul 2030 şi pregătirilor statelor membre în caz de criză sanitară”, a anunțat Ministerul Sănătăţii.

Instituția mai anunță și că ministrul Sănătății a avut intervenții în adunarea generală şi panelurile legate de accesul universal la servicii de sănătate şi cele legate de combaterea tuberculozei.

În plus, Alexandru Rafila a fost numit pentru a prezida panelul de înalt nivel al Adunării Generale a ONU dedicat combaterii tuberculozei.

Alexandru Rafila a militat pentru investiții în sănătate și în resurse umane calificate

Ministrul Rafila a precizat în comunicat că dorește să implementeze în România asigurarea accesului universal la servicii de sănătate până în 2030. Acest lucru poate fi realizat doar prin dezvoltarea medicinei primare şi a serviciilor specializate ambulatorii, este de părere ministrul.

„Asigurarea accesului universal la servicii de sănătate e o datorie a guvernelor pe care trebuie sa o îndeplinim până în anul 2030! Dezvoltarea medicinei primare şi a serviciilor specializate ambulatorii reprezintă cheia pentru a reuşi!

Investiţiile în sănătate nu sunt doar cele în infrastructură, ci şi în asigurarea resurselor umane calificate, care nu vor putea fi înlocuite niciodată de tehnologii sau inteligenţa artificială”, potrivit lui Rafila.

Ministrul a subliniat și valoarea empatiei și compasiunii în domeniul medical:

„Oamenii au nevoie, atunci când sunt bolnavi, de grijă, compasiune şi empatie! Profesioniştii din sănătate fac diferenţa! Să încurajăm tinerii sa îmbrăţişeze profesiunile medicale, să îi ajutăm să profeseze şi în zone mai puţin atractive, dar în care oamenii au nevoie de îngrijire medicală”, a declarat ministrul Sănătăţii.

În vizita lor în SUA, cei doi demnitari vor susține un dialog cu reprezentanții Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii și cei ai FBI. Tema va fi semnarea unui Memorandum de colaborare cu Ministerul Sănătății, cu scopul reducerii practicilor de corupție în proiectele finanțate cu resurse internaționale gestionate de minister.

„Amintim că acum câteva săptămâni, la Timişoara a avut loc primul eveniment despre Practici anticorupţie în achiziţiile publice din domeniul sănătăţii, dintr-o serie de şase, la care au participat reprezentanţi ai FBI şi ai Departamentului de Justiţie din Statele Unitate ale Americii”, a mai transmis Ministerul.