Președintele Societății Române de Microbiologie a explicat cum ar fi trebuit să fi procedat autoritățile din România în combaterea pandemiei de coronavirus.
„Cred că ar fi bine să urmăm modelul suedez. În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că după ce au trecut de perioada inițială de adaptare cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație. Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult.
Trebuie să impui o măsură de sănătate publică pe care să o aplici timp mai îndelungat pentru că numărul de cazuri care se înregistrează la un moment dat este foarte foarte mare. Cu cât luăm măsurile mai târziu cu atât ele vor fi mai dure și vor dura mai mult. Un lockdown total este o măsură foarte împovorătoare din punct de vedere economic și social pentru că noi trebuie să și trăim nu putem doar să stăm în case”, a spus Alexandru Rafila la România TV.
Alexandru Rafila spune ce măsuri ar fi trebuit să ia autoritățile
De asemenea, președintele Societății Române de Microbiologie a fost întrebat ce măsuri ar fi trebuit să ia autoritățile,
„Măsura care a lipsit în această vară a fost aceea de reorganizare a sistemului de sănătate publică. Sistemul, în momentul de față, nu poate să gestioneze în multe județe, așa cum trebuie situația, nu pot să identifice focarele, contacții. Sunt depășiți de situație, ăsta este adevărul. Reforma sistemului de sănătate publică însemna ca cele 42 de DSP-uri să fie conduse de specialiști, de medici, nu juriști sau economiști cum se întâmplă în multe județe”, a răspuns Rafila.
Ce spune Rafila despre organizarea alegerilor parlamentare
Alexandru Rafila a explicat în ce condiții ar putea fi organizate alegerile locale în acest an.
„Eu am auzit diverse proiecții, că situația se va stabiliza și vom intra pe un trend descrecător. Cred că dorim cu toții ca acest lucru să se întâmple. Cred că putem face alegeri dacă acest lucru se va întâmpla, adică dacă se va stabiliza rapid numărul de cazuri și dacă va începe să scadă. În 10 zile, maxim două săptămâni o să vedem ce se întâmplă, dacă putem continua activitatea aproape de normal”, a conchis acesta.
Sursă foto: INQUAM/George Călin