Rafila tocmai a dat cea mai cruntă veste: Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi

Alexandru Rafila

Sursa: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu

În ultimele zile, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut semnificativ în România. Dacă înainte înregistram puțin peste 1.000 de infectări, în prezent, numărul cazurilor depășește 4.000. În acest context, Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus în România. El susține că numărul cazurilor va continua să crească și în următoarele zile și este foarte posibil să ne întoarcem din nou la un bilanț de 10.000 de infectări pe zi.

Totodată, Rafila a mai adăugat că toată această creștere a numărului de noi îmbolnăviri a început în urmă cu două săptămâni, iar de abia acum se resimte în secțiile ATI.

„E de vreo două săptămâni această creștere. Acum e mai evidentă pentru că în secțiile ATI se simte din nou aglomerația. Spitalele de primă linie au cea mai mare din parte din paturi ocupate.

Lucrurile se schimbă și ar trebui regândit sistemul de acordare a asistenței medicale pentru pacienții COVID, care nu ar mai trebui cantonați doar în câteva spitale, pentru că acest lucru împedică accesul altor pacienți care au nevoie de asistență spitalicească în spitalele care sunt în momentul de față COVID”, a spus Rafila la Digi24.

Soluția care poate salva România

Totuși, există o soluție. Profesorul Rafila susține că vaccinarea ar putea proteja sistemul medical de un alt colaps. Mai exact, potrivit acestuia, dacă populația din categoriile vulnerabile este vaccinată, iar îmbolnăvirile vor avea loc în rândul celor cu risc mai mic de a face forme grave, presiunea pe spitale va fi mai mică, iar șansa persoanelor de a se vindeca va fi mult mai mare.

„Importantă e viteza de creștere, unde cresc cazurile și care sunt grupele de vârstă cele mai afectate. Mi-e greu să spun acum cât vor crește. Lucrurile s-au schimbat față de anul trecut.

Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi, dacă însă vor fi mai puțin din categoriile vulnerabile, – pentru că deja acolo s-a vaccinat, se vaccinează în continuare – atunci, dacă persoane mai tinere, mai puțin afectate de boală, se vor infecta, serviciile spitalicești nu vor fi solicitate în aceeași măsură”, a mai spus profesorul Rafila.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu