Alexandru Rafila despre companiile care sunt pregătite să ofere un vaccin anti-COVID , dar și despre momentul în care vor fi livrate primele doze în țara noastră.
Cât va costa vaccinul anti-COVID
„Cred că până la sfârșitul anului, vor ieși cel puțin două vaccinuri. Prețul unei doze de vaccin ar putea costa între 5 euro și 20 de euro. Nu este un preț de nesuportat. Cu precizarea că vor fi două doze de vaccin. Al doilea vaccin se va face la un interval de 30-60 de zile”, a transmis Alexandru Rafila la Antena 3.
De asemenea, reprezentantul României la OMS a vorbit și despre despre companiile care sunt pregătite să ofere un vaccin. Conform celor spuse de Rafila, în decembrie 2020 ar putea să apară cel puțin două vaccinuri, produse de cele patru mari companii AstraZenaca, Sanofi GSK, Moderna și Pfizer.
Distribuirea vaccinului anti-COVID va fi problematică
Oamenii se vor confrunta cu o mare problemă, chiar și după apariția vaccinului anti-COVID, avertizează profesorul Alexandru Rafila. Reprezentantul României la OMS subliniază că distribuția la nivel global va fi una dificilă.
„Dar mai avem cale lungă. 10% din populația globului este puțin. Ca să putem opri transmiterea avem nevoie de cel puțin 70 – 75 la sută din populație care să fi trecut prin boală și atunci soluția pe care toată lumea o așteaptă este apariția unui vaccin care să înlocuiască boala, ca să spun așa.
Este legată de accesul echitabil la vaccin. Dar, dincolo de acces, distribuția și organizarea vaccinării pentru un număr așa de mare de persoane într-un timp scurt este o mare provocare chiar pentru țări dezvoltate, cum ar fi SUA, care își pun problema implicării chiar și a Armatei în rezolvarea acestei probleme”, a transmis Alexandru Rafila la Digi24.
De asemenea, reprezentantul României la OMS a subliniat că există riscul ca vaccinul să nu poată fi administrat deoarece „vaccinările acestea noi necesită condiții speciale de transport și de conservare la temperatură extrem de scăzută, iar acest lucru implică și organizarea unor centre de vaccinare, implică o foarte bună planificare a resurse umane și a celor care urmează să fie vaccinați, mai ales că e aproape sigur că nu se va administra o singură doză de vaccin, ci cel puțin două la un anumit interval de timp”, în așa fel încât imunitatea să fie de calitate.
„Opinia mea este că acest lucru nu ar trebui să fie generalizat în acest moment pentru că ar bloca nejustificat activitățile și trebuie să vedem exact care este principala sursă a acestei transmiteri comunitare, pentru că doar să iei niște măsuri fără să ai cât de cât o certitudine că acele acele activități sunt generatoare de cazuri nu știu dacă este cea mai bună idee. Mă aștept ca în perioada următoare de iarnă să fie o creștere a numărului de cazuri. Mesajul meu pentru oameni e să fie precauți și să fie atenți”, a adăugat Alexandru Rafila.
INQUAM Photos / Alexandru Prepelita