Avertismentul vine în contextul în care în România acest medicament nu este disponibil în farmacii, ci se administrează numai în spitale, injectabil, nu sub formă de pastile, și numai pacienților în stare critică. „Eu sunt convins că deja se găsește pe internet. Dar nu se găsește de fapt medicamentul, se găsește un nume și un ambalaj cu o pastilă care poate să aibă efecte grave. Nu se administrează acasă și nu se administrează preventiv!”, avertizează dr. Rafila într-un interviu la Digi24.
„Am avut probleme cu persoane care au luat cantități mari de hidroxiclorochină preventiv – și în România, și în alte țări. S-a mai întâmplat și în România, cred. E un medicament toxic, sunt medicamente care de obicei se dau în infecții parazitare și ele sunt introduse în terapia bolii, nu în profilaxie”, atrage atenția specialistul.
Informaţii contradictorii
De altfel, președintele Societății Române de Microbiologie este destul de rezervat în privința eficienței acestui medicament în tratarea Covid-19, arătând că informațiile sunt contradictorii, nu au fost făcute suficiente studii și, spune profesorul, trebuie luat în calcul și factorul politic și economic care apare în recomandarea acestei terapii.
„Remdesivirul, medicamentul care a fost aprobat în regim de urgență de agenția americană FDA ca tratament etiologic pentru Covid-19, este un antiviral, care inhibă replicarea virală, adică multiplicarea virusului. Practic, blochează o enzimă a virusului ce permite replicarea acidului nucleic viral, ARN-polimerază se numește enzima respectivă, și acționează prin blocarea acelei enzime.
Este un medicament dezvoltat cu ceva timp în urmă, a fost încercat fără succes în tratamentul infecției cu virusul Ebola. A mai fost utilizat și în alte infecții produse de alte tipuri de coronavirus și acum este testat pentru introducerea ca terapie în infecția cu noul coronavirus”, a explicat Alexandru Rafila la Digi24.
Studiu în România organizat de firma producătoare
„Lucrurile au mers pe repede înainte în ultima perioadă. Și noi desfășurăm două studii. La Matei Balș profesorul Cercel a început un studiu care este organizat chiar de firma Gilead, cred, cea care produce acest medicament, dar sper să avem și șansa de a organiza studiul coordonat de OMS, se numește „Solidarity”, care include multe țări din UE, dar și din afara UE și compară eficacitatea acestui produs, remdesivir, cu schemele terapeutice oarecum „tradiționale”, hidroxiclorochină sau alte lucruri”, a spus profesorul Rafila. „În privința remdesivirului, noi avem niște date care au fost puțin contradictorii”, a adăugat profesorul.
„Ne mișcăm și într-o zonă politică și economică”
„Primul studiu care a fost pus la dispoziție acum două săptămâni, de fapt era o parte dintr-un studiu mai mare, pe 4.000 de pacienți din mai multe țări, și a arătat niște rezultate formidabile: din 125 de persoane incluse, din care 113 aveau forme grave, s-au vindecat după șapte zile și au fost doar două decese, iar cazurile grave, chiar ventilate, au mers extrem de bine. Acesta a fost un studiu făcut la Chicago, primele rezultate legate de remdesivir.
Ulterior a venit o informație care nu prea era încurajatoare, de fapt nu era deloc încurajatoare, din China, un alt sit unde se făcea un astfel de studiu. Situl respectiv n-a reușit să finalizeze studiul, adică să includă suficienți pacienți, rezultatele se pare că nu au fost deloc încurajatoare, nu era niciun fel de modificare în evoluția pacienților și din motive pe care nu vreau să le comentez, a scăpat pe surse de undeva din zona OMS acest rezultat.
Săptămâna aceasta am avut un alt rezultat din SUA, de data aceasta erau rezultate încurajatoare, dar nu la fel de încurajatoare ca cele din Chicago, și au arătat că reducea durata bolii cu patru zile și reducea într-o oarece măsură și mortalitatea.
Acum, noi ne mișcăm într-o zonă nu numai medicală, ci și una politică și economică. Când a apărut studiul din China care arăta că n-are niciun efect, bursa din SUA și mai ales acțiunile companiei Gilead au scăzut. În urma deciziei luate de autoritățile americane de a acorda licența rapidă acestui produs, lucrurile și-au revenit” – a explicat Alexandru Rafila.
„N-aș spune că este un tratament minune”
„N-aș spune că este un tratament minune, timpul o să demonstreze. Lumea așteaptă un medicament care să rezolve problema pacienților cu forme grave și așteaptă un vaccin, acestea sunt cele două orizonturi de așteptare. E bine că avem un medicament, mai sunt și alte medicamente în trialuri clinice, probabil că nu va rămâne singurul medicament care acționează direct asupra virusului, dar e bine că există un astfel de tratament care a dat rezultate și care, din punctul meu de vedere, chiar dacă a fost autorizat de către FDA, va continua să fie testat” – a arătat profesorul Rafila.
El a adus în discuție și un alt aspect. Cei de la Gilead, producătorii, au dat și o declarație, că au avut costuri de dezvoltare foarte mici comparativ cu alte produse, 150 de milioane de dolari, ceea ce într-adevăr, nu este foarte mare, dacă ne referim la un produs care ar putea să schimbe nu numai sănătatea lumii, dar și economia lumii.
„Accesul la medicament n-ar trebui limitat”
Însă există și un alt exemplu. Japonezii au dezvoltat un antiviral, pe care l-au pus în mod gratuit la dispoziția Chinei, atunci când a apărut problema în China, și în momentul de față, chiar dacă și acel antiviral se găsește încă în proceduri de testare, îl pun la dispoziția oricărei țări care poate să îl producă.
„Cred că asta ar fi calea, e tipul de abordare pe care trebuie să o avem atunci când este o problemă globală de sănătate publică – să fie pus la dispoziția fiecărei țări cu costuri minime, să nu limitezi accesul la un medicament. Și mai este un element: capacitatea de producție în SUA este limitată și până la sfârșitul acestui an ei estimează că pot să producă un milion de tratamente, dacă un tratament durează cinci zile” – a mai spus Alexandru Rafila.
Eficienţă la primul pacient cu coronavirus din SUA
Medicamentul remdesivir a fost folosit iniţial în statul Washington din Statele Unite în cazul unui pacient infectat cu noul coronavirus – un bărbat în vârstă de 35 de ani care a călătorit la Wuhan, epicentrul epidemiei, iar după ce s-a întors în SUA a fost prima persoană din țară la care s-a confirmat prezența coronavirusului.
Pacientului i s-a administrat remdesivir în a șaptea zi de spitalizare, pe 26 ianuarie, iar a doua zi starea clinică a pacientului s-a îmbunătățit sensibil. În 30 ianuarie, pacientul era în continuare internat în spital, dar „toate simptomele au dispărut, cu excepția tusei, care a scăzut în severitate”, potrivit unui studiu publicat în „New England Journal of Medicine”.
În momentul în care a fost tratat cu remdesivir, pacientul avea febră puternică, cu o temperatură de 39,4 grade Celsius. A doua zi, temperatura a scăzut la 37,3 grade Celsius și în următoarele zile a revenit la nivelul normal, potrivit cercetătorilor.
Conform documentului OMS care vizează moleculele prioritate în studierea COVID-19,candidatul cel mai promițător este Remdesivir, care a fost descris și de către Bruce Aylward, directorul general adjunct al OMS, drept tratamentul experimental cu cele mai mari șanse de reușită. Remdesivir este un analog nucleotidic, care acționează împotriva SARS-CoV-2 prin inhibarea ARN-polimerazei ARN-dependente și are următoarele avantaje:
- Spectru larg antiviral;
- Eficiență împotriva coronavirusurilor, atât în studiile in vitro, cât și in vivo;
- Profilul de siguranță demonstrat în studiile asupra virusului Ebola;
- Eficiență superioară combinației Lopinavir / Ritonavir / IFNbeta în studiile pe modele animale.