Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, subliniază din nou pericolul foarte mare în care românii se pot pune singuri, în această perioadă, fiind înspăimântaţi de veştile sosite dinspre Ucraina şi Rusia!
Mesaj pentru toţi românii: Nu mai luaţi preventiv pastile cu iod!
Este vorba despre pastilele cu iod, pe care mulţi români şi le cumpără şi chiar încep să le consume, de teama unui posibil atac nuclear venit din partea Rusiei.
Alexandru Rafila a explicat, în conferinţa de presă de marţi, în care a vorbit despre ridicarea restricţiilor în România, că pastilele cu iod nu trebuie niciodată luate preventiv, pentru că pot fi nocive şi pot afecta serios funcţionarea tiroidei.
“Mi se pare o discuţie mult prea mare şi cu oameni care preferă din nou să consume, chiar să ia preventiv nişte produse care pot să fie nocive. (…)
Eu, personal, familia mea nu ne-am gândit niciun moment să facem aşa ceva (să luăm pastile – n.red.).
Nu este în regulă deloc să iei preparate care conţin o cantitate mare de iod, pentru că lucrul ăsta poate să afecteze funcţionarea normală a glandei tiroide”, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii.
Rafila: Pastilele trebuie să fie disponibile într-un timp relativ scurt de la un eventual incident. Sperăm să nu apară aşa ceva
Alexandru Rafila a oferit detalii şi despre necesarul de iodură de potasiu de care are nevoie statul român, de 30 de milioane de comprimate, şi despre producţia care a demarat la Antibiotice Iaşi.
Reamintim că fabrica de medicamente va începe să producă iodură de potasiu, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore.
“Noi avem această vocaţie a proviziilor. (…) Deci, nimeni nu trebuie să ia din România iod preventiv în această situaţie. Noi ne ocupăm să fim siguri că vor exista preparate care să aibă concentraţia necesară.
Eu nu ştiu ce pastile au cumpărat, cred că nu sunt pastile care sunt cele recomandate, cu concentraţia recomandată. Găsiţi pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică inclusiv modul de administrare, predilect copiii şi femeile însărcinate sunt principalii beneficiari.
Avem un necesar. Antibiotice Iaşi şi Agenţia Naţională a Rezervelor de Stat lucrează împreună încât să asigurăm producţia, să asigurăm stocarea şi distribuţia, pentru că esenţial la acest preparat este distribuţia cât mai aproape de cetăţeni, încât ele să fie disponibile într-un timp relativ scurt de la un eventual incident. Sperăm să nu apară aşa ceva”, a mai precizat, marţi, şeful de la Ministerul Sănătăţii.