Într-un interviu pentru Click Sănătate, medicul susţine că vaccinarea a devenit un subiect controversat, din mai multe motive: „Primul motiv cred că este legat de faptul că majoritatea bolilor prevenibile prin vaccinare au dispărut din peisajul cotidian şi pentru că oamenii, nemaivăzând cazuri de poliomielită, difterie, tetanos, se gândesc că nu este necesar să îşi vaccineze copiii, pentru că aceste boli practic au dispărut. Nu este aşa. Dispariţia acestor boli este condiţionată de menţinerea unui acoperiri vaccinale de 95%, iar scăderea acoperirii vaccinale sub 90% devine îngrijorătoare, pentru că face posibilă reapariţia acestor boli pe care le considerăm dispărute.
Al doilea motiv pentru care acoperirea vaccinală a scăzut este legat de o efervescenţă a întoarcerii la principiile naturiste, care sunt foarte bune în multe privinţe, dar nu în prevenirea bolilor infecţioase. Să ne gândim că tratamentele naturiste ce stimulează imunitatea pot înlocui vaccinarea este o eroare.
Eu nu neg utilitatea unor astfel de tratamente, dar în niciun caz nu le putem înlocui cu vaccinurile, care şi-au dovedit eficienţa şi care salvează milioane de vieţi în fiecare an, lucru măsurabil în cazul în care comparăm cifrele de azi cu cele de acum 20-30 de ani, şi cu altfel de tratamente sau principii care nu pot decât să îmbunătăţească senzaţia de sănătate, dar nu pot să prevină o boală transmisibilă”.
În majoritatea cazurilor, vaccinurile nu dau reacţii adverse
În context, dr. Rafila le recomandă părinţilor să se informeze de la medicul de familie sau din informaţii publice, cum sunt cele care se găsesc şi pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică (https://www.vaccinnet.ro/). El atrage atenţia că există o serie de portaluri pe internet care vehiculează teorii anti-vaccinare fără niciun fel de fundamentare ştiinţifică.
„Trebuie să ştiţi că vaccinurile nu oferă protecţie 100%; oferă totuşi protecţie în grad mare, de 90%, dar fiecare persoană are o reactivitate individuală şi poate sau nu să dezvolte un răspuns protector. Acest element de eficacitate al vaccinării este foarte important, iar vaccinurile incluse în programul naţional de imunizări din România sau din orice altă ţară (avem un program asemănător cu ceea ce se întâmplă în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană) sunt eficace, adică au o valoare dovedită de prevenire a bolilor transmisibile.
Se fac studii care să ne arate că după vaccinare există un nivel de anticorpi care să te ferească de îmbolnăvire. Ideea că este bine să trecem prin boală mai bine decât prin vaccinare nu este bună. Rujeola sau pojarul a produs nu numai complicaţii, dar şi cazuri de deces. Responsabilitatea pentru sănătatea copiilor revine părinţilor”, explică specialistul.
Dr. Alexandru Rafila a mai precizat că, în majoritatea cazurilor, vaccinurile nu dau reacţii adverse: „De obicei sunt dureri sau tumefacţii la locul administrării, eventual subfebrilitate pentru câteva ore, rareori sunt reacţii adverse generale care să se manifeste cu un sindrom febril sau cu alte lucruri mai spectaculoase”.