Alexandru Rafila, mesaj cu ocazia sărbătoririi Zilei Medicului de Familie
Duminică, pe Facebook, Alexandru Rafila a exprimat recunoștința sa față de medicii de familie cu ocazia sărbătoririi lor, apreciindu-le profesionalismul și implicarea în îngrijirea și vindecarea pacienților din comunitățile lor. El a menționat că va sprijini, împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, menținerea veniturilor pentru medicii de familie și diversificarea serviciilor medicale pe care aceștia le oferă. De asemenea, a menționat că multe dintre cele 2600 de cabinete de medicină de familie sunt deja renovate cu fonduri din PNRR, iar dotarea completă a acestora va fi finalizată până la sfârșitul anului.
„Astăzi sărbătorim medicii de familie, cărora le mulţumesc pentru profesionalism, implicare în alinarea suferinţei şi vindecarea pacienţilor din comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea. Voi sprijini, alături de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, menţinerea veniturilor pentru medicii de familie şi diversificarea serviciilor medicale pe care le fac. Deja multe din cele 2600 de cabinete de medicină de familie sunt renovate cu fonduri din PNRR, iar dotarea lor completă se va face până la sfârşitul acestui an”, a scris Alexandru Rafila, duminică pe Facebook.
Ministrul Sănătății a subliniat importanța sprijinului din partea autorităților locale pentru medicii de familie, exprimându-și dorința ca aceștia să fie bine integrați în comunitățile în care își desfășoară activitatea.
„Cabinetele de medicină de familie din comuna Bălţaţi din Iaşi au fost renovate prin programul Ministerului Sănătăţii şi cu sprijinul primarului din localitate, Vasile Aştefanei. Le mulţumesc Dr. Lorena Handrache şi Dr. Dragoş Hoescu, pentru dedicarea şi profesionalismul cu care îşi tratează pacienţii”, a completat Rafila.
Alexandru Rafila: Nu ducem lipsă de resurse umane calificate
Alexandru Rafila a afirmat că nu ducem lipsă de resurse umane calificate în domeniul Sănătăţii. Totuși, spune el, este o problemă a reparţiei în ţară care nu este echilibrată. Ministrul Sănătății a oferit drept exemplu situația din București, unde sunt de două ori şi jumătate mai mulţi medici ca în alte oraşe.
Ministrul a fost întrebat vineri la Piatra Neamţ care este strategia pentru personal pentru viitorul Spital Judeţean Neamţ, în contextul în care la nivel naţional spitalele duc lipsă de infirmiere, medici rezidenţi și personal medical în general.
Astfel, ministrul a reiterat că Ministerul Sănătății are o anumită strategie pentru resursa umană. Potrivit explicațiilor oferite de el, medicii au nevoie de nişte condiţii socio-economice speciale.
De asemenea, el a spus că veniturile au crescut începând cu anul 2018, de trei ori pentru medici.
„Sigur că avem o strategie care aşa se şi numeşte – Strategia resurse umane în sănătate. Nu se referă neapărat numai la Spitalul Judeţean de aici din Piatra Neamţ. O să vedeţi că lucrul acesta e posibil, să asigurăm resursele umane. Să ştiţi că mai este o chestiune. Nu ducem lipsă de resurse umane calificate, ci de o repartiţie în ţară care nu este echilibrată. De exemplu, în Bucureşti avem de două ori mai mulţi medici.
Veniturile au crescut începând cu anul 2018, de trei ori pentru medici, de două ori şi jumătate media Uniunii Europene, mai mulţi medici. Deci e clar că ceea ce ne dorim este să convingem tinerii medici să se stabilească într-un loc. Atunci noi trebuie să le oferim ceva în schimb. Veniturile au crescut substanţial, ştiţi bine, începând cu anul 2018, de trei ori pentru medici, de 1,5 ori pentru asistenţii medicali. Prin spitalele pe care le construim le oferim un confort profesional. Toată lumea doreşte să lucreze în instituţii medicale nu numai noi, dar şi dotate şi organizate modern”, a declarat Alexandru Rafila.