Rafila vrea să crească dorința oamenilor de a se testa: Trebuie să recunoască că sunt infectaţi

Sursa: INQUAM Photos, Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a vorbit despre situația pandemiei de coronavirus în România, dar și despre modul în care aceasta poate fi gestionată mai ușor. El propune creșterea capacității de testare, însă acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă românii vor accepta să se testeze.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila este de părere că nu e de ajuns doar accesibilitatea la testare pentru depistarea infecţiilor cu SARS-CoV-2. El susține că oamenii trebuie să își dorească să se testeze și să recunoască că sunt infectați atunci când este cazul.

Totodată, ministrul a explicat și motivul pentru care multe persoane refuză să se testeze.

„Trebuie să creşti accesibilitatea (la testare – n.r.) pe de o parte, dar mai trebuie să creşti ceva: dorinţa oamenilor de a se testa şi de a recunoaşte că sunt infectaţi cu noul coronavirus. Pentru că este şi această problemă şi modul în care au fost abordate lucrurile – câteodată fie prin dorinţa de a culpabiliza corpul medical, lucrul ăsta a avut un efect negativ pentru că a demobilizat anumiţi oameni (…) nu trebuie să transmiţi mesaje care să culpabilizeze corpul medical şi nu trebuie să ostilizezi populaţia şi să duci cumva discuţia într-o zonă în care persoana bolnavă este o persoană care poate fi considerată discriminată, culpabilă ş.a.m.d”, a spus acesta.

Ministrul Sănătății susține că există nenumărate persoane care au fost infectate, și-au făcut un test rapide de la farmacie, au urmat un tratament acasă și și-au reveni ulterior, însă sunt și oameni care au făcut acest lucru și au ajuns mult prea târziu la medic.

De ce refuză românii să se testeze

”Avem această problemă şi sunt cazuri multe, nu unu, în care persoane care s-au diagnosticat singure, şi-au luat un test de la farmacie, au făcut testul, au stat acasă, s-au tratat mai mult sau mai puţin empiric şi multe persoane s-au prezentat târziu la medic”, a declarat Rafila, la Digi 24.

În acest context, Rafila susține că este nevoie de „un parteneriat cu populaţia şi cu medicii de familie”, pentru ca oamenii să se testeze şi să se trateze, dacă e cazul.

Un alt aspect punctat de ministru este acela potrivit căruia România are nevoie de stabilirea unor criterii privind internarea în spital a pacienţilor cu COVID-19, criterii care să fie clare.

„Să nu mai internăm în spital decât atunci când trebuie şi să dezvoltăm partea ambulatorie a tratamentului şi monitorizării”, a spus acesta.

Totodată, el a explicat faptul că în acest fel nu ar mai fi situaţii în care pacienţi cu forme uşoare sau medii să fie în spital în timp ce alţii cu forme grave ale bolii să nu aibă locuri.  În ceea ce priveşte testarea, noul ministru a arătat că numărul relevant de teste depinde de momentul epidemiologic.