Asemenea ceasurilor mecanice, care nu şi-au pierdut clienţii fideli nici după apariţia variantelor lor electronice, stilourile se menţin în topul preferinţelor unui public sofisticat, care ştie să aprecieze o peniţă de mare fineţe, ori un capac decorat cu foiţă de aur sau încrustat cu pietre preţioase.

Există mai multe motive care influenţează decizia de achiziţie a unui obiect de scris: majoritatea ia în calcul doar funcţionalitatea acestuia; componenta estetică, designul şi brandul pot fi elemente definitorii pentru o altă categorie de cumpărători; în fine, pentru adevăraţii cunoscători, nimic nu se compară cu un stilou dintr-o ediţie limitată, fabricat în întregime manual, de maeştri cărora le trebuie mulţi ani să deprindă arta creării acestor obiecte de lux.
David Oscarson, unul dintre cei mai renumiţi creatori de stilouri artizanale de azi, reuşeşte să uimească de fiecare dată lumea colecţionarilor, îndeosebi prin complexitatea modelelor pe care le concepe. Lucrând cu materiale precum aurul de 18K, argintul masiv, cristalul englezesc superior şi emailul solid translucid, Oscarson nu creează simple instrumente de scris, ci adevărate opere de artă.
Crystal este doar una dintre cele zece colecţii Limited Edition realizate de el până în prezent. Preţul unui stilou pleacă de la 4.500 USD, însă, la fiecare colecţie, Oscarson adaugă una până la trei piese Special Edition, încrustate în diamante, al căror preţ poate depăşi cu uşurinţă 100.000 USD.

Stilourile lui David Oscarson pot fi comandate şi din România, pe site-ul acestuia. Fiecare comandă este personalizată, iar termenul de realizare şi livrare ajunge la aproape două luni, dat fiind că peniţele sunt fabricate în Germania, iar corpurile stilourilor, în Marea Britanie. Atenţia la detaliu şi dedicarea lui Oscarson se reflectă şi în relaţia directă pe care o are cu clienţii: el ţine să răspundă personal solicitărilor pe care le primeşte şi alocă fiecărui stilou care iese din atelierul său un număr unic.
Fondată în 1912, în Italia, Montegrappa este cea mai veche manufactură pentru obiecte de scris. Marca se bucură astăzi de prestigiu internaţional, fiind apreciată şi căutată de cunoscători şi colecţionari din lumea întreagă. Montegrappa foloseşte pietre şi materiale preţioase, celuloidul şi tehnici exclusive de manufacturare, pentru a crea „bijuterii pentru scris“, capabile să exprime personalitatea celor ce le utilizează. Colecţii curente apărute sub această siglă sunt: Precious, Traditional, Montegrappa for Ferrari şi Connaisseur.
Clienţii celebrei case franceze Cartier sunt, în majoritatea cazurilor, cei care apreciază luxul cu simbolurile sale, instrumentele de scris purtând această marcă fiind foarte uşor de recunoscut, în special datorită caboşonului albastru. Cele mai cunoscute colecţii sunt: Les Must, Pasha, Panthère, Louis Cartier şi Diablo de Cartier.
În prezent, atât Montegrappa, cât şi Cartier aparţin unuia dintre cele mai importante grupuri mondiale în domeniul produselor de lux, Richemont.

1.187.000 USD Atât costă cel mai scump stilou din lume. Piesa este placată cu 1.259 de diamante şi a fost creată de designerul David Monalto di Frangito, sub sigla Montegrappa.

Crystal
David Oscarson a creat primul stilou cu corp de cristal din lume. Colecţia Crystal conţine câte 128 de piese (100 de stilouri şi 28 de pixuri cu mină de ceramică) pentru fiecare dintre cele patru culori în care a fost produsă: albastru, verde, lavandă şi galben. Preţul unui stilou este de cel puţin 4.500 USD.

Louis Cartier Dandy
Din lac negru şi foiţă de aur, această piesă este un exemplu al creativităţii Casei Cartier, întruchipând luxul şi eleganţa desăvârşite. Stilourile sunt produse în ediţie limitată: 1.847 de piese, numerotate individual. Preţul minim: 4.070 RON.

Montegrappa Ferrari
Silueta instrumentelor de scris este inspirată din designul aerodinamic al celebrei maşini. Culoarea primei colecţii este racing red sau mondena yellow, părţile metalice sunt din argint sau aur, ori din metalul special, folosit la motoarele Ferrari. Serie limitată de 4.000 de piese, similară producţiei anuale de maşini Ferrari. Preţul unei piese începe de la 4.274 RON.

Montegrappa Fleet Race Limited Edition
Colecţie inspirată de cea de a 32-a ediţie a Cupei Americii la iahting. Este disponibilă în patru versiuni: stilou de argint, 1.851 piese (1851 este anul primei ediţii a acestei competiţii sportive); pix cu bilă de argint, 800 de piese (800 de metri pătraţi este aria medie de navigaţie a unei bărci); stilou din aur de 18K, 204 piese (204 este numărul total al membrilor echipajelor); pix cu bilă din aur de 18K, 32 piese (simbolizează a 32-a ediţie a Cupei Americii). Preţul stiloului din aur este 18.722 RON.