<script language="javascript1.2" type="text/javascript">//<![CDATA[_gde_oflnduegrg = new Image(1,1);_gde_oflnduegrg.src=’https://gdero.hit.gemius.pl/_’+(new Date()).getTime()+’/redot.gif?id=.W1LAq8gmIY6an9MBUn4s3ZG7xDB2k8zRYQKzr4z9dD.p7/fastid=bljykokddipexdlrkuwmbcgovylm/stparam=oflnduegrg’;//]]></script>
A patra rafinărie românească, Vega Ploieşti, face parte tot din Grupul Rompetrol. În cei peste 100 de ani de existenţă, a trecut de la o rafinărie clasică la un producător şi furnizor de produse speciale.
Anul trecut, Grupul Rompetrol a finalizat programul de investiţii la rafinăria Petromidia care a devenit astfel cea mai mare şi mai performantă din România. Petromidia reprezintă peste 40% din capacitatea de rafinare a României iar investiţiile totale realizate de Grup şi de unicul său acţionar, KazMunayGas – compania de petrol şi gaze din Kazakhstan, s-au ridicat la 700 milioane de euro.
Impactul crizei economice asupra sectorului de rafinare european s-a resimţit în capacitatea de prelucrare, care a început să scadă vertiginos încă din 2008. În regiunea Mării Mediterane, scăderea consumului a fost mai abruptă faţă de ritmul în care companiile au reuşit să reducă producţia.
Grupul Rompetrol concentrează în jurul său 43% din capacitatea de rafinare a României, prin Vega şi Petromidia, o investiţie strategică pe termen lung, atât intern cât şi pentru întreaga regiune a Mării Negre.
Conform unei analize Bloomberg, companiile petroliere din Europa vor închide 10 rafinării până în 2020, reprezentând aproximativ 10% din numărul total de unităţi din regiune. Potrivit directorilor din industria de profil, dintre cele 104 rafinării din Europa 10 vor fi închise permanent până în 2020, în ţări precum Franţa, Italia şi Cehia.
Motivele: scăderea consumului de combustibil, importurile masive din Statele Unite ale Americii şi Asia, investiţiile mari pe care procesatorii de pe alte continente (mai ales Asia) le fac în tehnologii, precum şi diferenţa de costuri marjă de rafinare, net defavorabile pentru rafinorii din Uniunea Europeană.
În ciuda acestor piedici, KazMunayGas, prin Grupul Rompetrol, a ales să investească în cea mai mare şi mai modernă rafinărie a ţării – Petromidia, atât pentru a păstra locurile de muncă a peste 900 de angajaţi şi a mai bine de 25.000 de persoane care depind direct de această investiţie, dar şi pentru că România are nevoie de capacităţi de rafinare pentru a nu depinde de combustibilii din import.
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/hYRPqgRm4Lk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Articol publicitar
Rafinăria Petromidia, 43% din capacitatea de rafinare a României
28 mai 2013, 11:49
Ultima modificare în 28 mai 2013, 14:49
Capacitatea de rafinare a României a scăzut cu 65 de procente în ultimii 20 de ani, ajungând la 11,7 milioane de tone anual. Din zece rafinării, mai funcţionează doar 4, din care doar 3 procează ţiţei (Petromidia - Rompetrol, Petrobrazi - OMV Petrom şi Petrotel – Lukoil).
Etichete:
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- RDS retrage dintr-un anunţ de angajare o cerinţă privind cunoaşterea la perfecţie a limbii maghiare
- Programul angajaţilor Complexului Energetic Oltenia, redus la 4 zile pe săptămână. Sindicatele anunţă proteste
- Manuel Donescu (ME): România trebuie să aibă investitori în străinătate pentru a intra în lanţul valoric mondial
- Grupul de companii Gaz Sud-Grup Distribuţie Reţele estimează pentru 2013 o cifră de afaceri de 16 milioane euro
- Manuel Donescu: Exporturile României au crescut, în perioada 2008-2012, cu 34%
- Medicina veterinară, pepinieră de antreprenori
- Vosganian: Săptămâna viitoare va fi publicat un anunţ prealabil de ofertă pentru Oltchim
- Vosganian: Dacă nu punem câteva zeci de milioane de euro, Cupru Min se închide în maximum un an
- Cele mai vechi 5 companii din lume încă în activitate!
- (P) Grupul Civitas-Polystart cereTotalSoft daune interese de un milion de euro