Raiffeisen a acordat subsidiarei din România un împrumut subordonat de 35 mil. euro

Raiffeisen International a acordat în urmă cu două săptămâni un împrumut subordonat, pe termen lung, de 35 milioane de euro subsidiarei din România, deşi piaţa este supralichidă şi nu există cerere pentru finanţări, a declarat directorul general al grupului, Herbert Stepic. "Am finanţat din ce în ce mai mult subsidiara din România după semnarea acordului de la Viena şi în mare ne-am majorat expunerea cu cel puţin 500 de milioane de euro în total. Trebuie să spun că Rom

Raiffeisen International a acordat în urmă cu două săptămâni un împrumut subordonat, pe termen lung, de 35 milioane de euro subsidiarei din România, deşi piaţa este supralichidă şi nu există cerere pentru finanţări, a declarat directorul general al grupului, Herbert Stepic.

„Am finanţat din ce în ce mai mult subsidiara din România după semnarea acordului de la Viena şi în mare ne-am majorat expunerea cu cel puţin 500 de milioane de euro în total. Trebuie să spun că România este una dintre multele state supralichide, deci în prezent nu există cerere pentru finanţare, dar am injectat o finanţare pe termen lung, acum două săptămâni, de 35 de milioane de euro în capital subordonat”, a spus Stepic.

Capitalul sub formă de împrumut subordonat este inclus în fondurile proprii de nivel doi, care sunt incluse în calculul ratei solvabilităţii. Rata solvabilităţii reprezintă ponderea fondurilor proprii totale (fonduri proprii de nivel unu şi doi) în activele ponderate la risc.

Principale zece bănci cu capital străin din România au semnat în primăvara anului trecut, la Viena, o înţelegere prin care s-au angajat să-şi menţină expunerea pe piaţa locală la nivelul de la finele lunii martie 2009 şi nivelul ratei solvabilităţii peste 10%.

Raiffeisen Bank România avea la finele anului trecut o rată de adecvare a capitalului de 12,21%.

Măsuri guvernamentale cu efect negativ

„În timp vom vedea ambele, o accelerare a creşterii PIB-ului şi o majorare a creditării şi, în acelaşi timp, Guvernul va continua să se împrumute de la băncile comerciale pentru propriile nevoi, pentru că toate statele din regiune şi nu numai au un necesar amplu de finanţare”, a spus Stepic.

Referitor la măsurile adoptate de România pentru reducerea cheltuielilor bugetare, Stepic a arătat că acestea vor avea asupra pieţei bancare un efect negativ pe termen scurt, întrucât oamenii vor economisi şi consuma mai puţin, dar un efect pozitiv pe termen lung deoarece oamenii vor ezita în acest mediu să se expună, adică să ia credite într-o manieră aşa de extinsă cum au făcut în perioada de boom.

În privinţa strategiei grupului austriac, Stepic a exclus o fuziune sau achiziţie a unui alt grup din regiune.

„Suntem probabil banca cu cea mai diversă reţea, fiind prezentă în 17 state, unde deţinem peste 3.100 sucursale, iar asta înseamnă că nu avem nevoie de niciun fel de achiziţie pentru a creşte în orice piaţă vrem”, a explicat şeful Raiffeisen International.

Raiffeisen Bank România este deţinută în proporţie de 99,49% de Raiffeisen International. Grupul Raiffeisen a început să opereze în România în 1997, iar în 2001 a achiziţionat Banca Agricolă. Ulterior, în 2002, Raiffeisen Bank România şi Banca Agricolă au fuzionat.

SURSA: Mediafax