Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) a înregistrat anul trecut profit, pentru prima dată de la începerea activităţii, în sumă de un milion de lei, în contextul în care administra la finele lunii decembrie peste 128.000 de contracte în valoare de 2,26 miliarde lei.

Suma totală contractată a crescut anul trecut cu 21% faţă de finele lui 2008.

„RBL a înregistrat anul trecut pentru prima dată profit, de un milion de lei potrivit IFRS. Conform standardelor româneşti de contabilitate, RAS, profitul a fost ceva mai mare. Câştigul din 2009 include şi costurile de fuziune cu HVB Banca pentru Locuinţe şi pierderea înregistrată de această instituţe”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele RBL, Andrei Stamatian.

El a adăugat că profitul raportat în 2009 s-a datorat, în principal, creşterii calităţii economisirii în contractele noi, politicii de reducere a costurilor administrative, precum şi randamentelor foarte bune a plasamentelor în titluri de stat şi la BNR.

„Dobânzile ne-au ajutat foarte mult anul trecut şi nu cred că va mai fi cazul anul acesta. Obiectivul nostru pentru 2010 este să rămânem profitabili, dar anul acesta va fi mai greu”, a explicat Stamatian.

Şeful RBL a precizat că volumul total al economiilor realizate de clienţii băncii se situa la finele anului trecut la 250 milioane de lei.

„Un client economiseşte în medie cam 50 de lei pe lună, dar am avut şi o parte importantă de clienţi, de circa 10%, care au realizat plasamente astfel încât să maximizeze prima de la stat”, a spus Stamatian.

Totodată, şeful RBL a menţionat că 70% dintre clienţii care au încheiat contracte în 2009, au economisit în mod regulat, adică lună de lună.

Stamatian a arătat că există şi clienţi, reprezentând aproximativ 5% din total, care economisesc zeci de mii de lei, astfel încât să poată să ia un credit avantajos.

Portofoliul de credite al RBL depăşeşte 2.500 de împrumuturi, iar volumul acestora a crescut de la circa 47 milioane de lei la finele lui 2008 la 50 de milioane de lei anul trecut.

În ceea ce priveşte contractele noi încheiate de RBL, criza economică va continua să stimuleze economisirea, Stamatian anticipând că tot mai mulţi români vor dori să beneficieze de sprijinul statului în vederea reabilitării, modernizării sau chiar achiziţionării de locuinţe.

În 2009, RBL a încheiat 33.000 de contracte noi şi estimează că anul acesta va fi mai bun.

„În primul trimestru am încheiat peste 5.000 de contracte noi, dar este vorba de sezonalitate, întrucât începutul anului este mai dificil”, a mai spus preşedintele băncii.

Pe de altă parte, RBL vrea să ofere soluţii de finanţare proprietariilor aflaţi în blocurile înscrise în programul de reabilitare termică, care nu au posibilitatea să acumuleze 20% din totalul costurilor de reabilitare. În acest, sens banca a încheiat un protocol de colaborare cu primăria municipiului Cluj-Napoca.

SURSA: Mediafax