În ciuda turbulenţelor actuale din zona euro, care are de asemenea impact asupra ECE, sistemul bancar din regiune a dovedit că este mai rezistent decât se anticipa iniţial. În mod special, Polonia şi Rusia şi-au dezvoltat soliditatea şi prin urmare sunt petele de lumină ale sectorului bancar din regiune”, spun analişti Raiffeisen International Bank (RBI) şi Raiffeisen Centrobank (RCB) în raportul anual de cercetare despre sistemul bancar din ECE – „Perfomând în vremuri dificile”.

 “Întreaga regiune ECE corespunde unui nivel de 27% din PIB-ul zonei euro, în timp ce nivelul total al împrumuturilor din ECE reprezintă 9% din volumul creditelor din zona euro”, spune Peter Brezinschek, analist al echipei de cercetare a Raiffeisen, evidenţiind astfel potenţialul pe care în are sistemul bancar din ECE.

La sfârşitul lui 2011, activele totale din ECE se ridicau la 2.068 miliarde euro, comparativ cu 1.846 miliarde euro la sfârşitul lui 2010. Astfel, activele din ECE reprezentau 7,7%, respectiv 7,2% din activele din zona euro. Bilanţul reprezintă o cifră mică dacă ne gândim că este comparabil cu activele unor bănci importante din zona euro, cum ar fi Deutsche Bank, care deţinea 2.164 miliarde euro la finele lui 2011.

Profitabilitate în creştere

Sistemul bancar din ECE a devenit mai profitabil per ansamblu în 2011. Randamentul mediu al capitalului din ECE a crescut la 12,8% în 2011, faţă de 10,4% în 2010. “Creşterea profitabilităţii aggregate în sistemul bancar din ECE a fost în mod clar susţinută de stabilizarea creditelor neperformante în regiune per ansambu”, spune Brezinschek

În termeni de profitabilitate, sectoarele bancare din Rusia, Polonia şi Cehia s-au dovedit cele mai atractive pieţe în 2011.

Creştere ridicată a creditării, de 14% în 2011

Potrivit analiştilor, sectoarele bancare din ECE au arătat un grad ridicat de rezistenţă în 2011. Creşterea creditării s-a menţinut la niveluri sănătoase în 2011, cu un avans annual de 19% în moneda locală şi de 13% în euro. Această creştere a urmat unui avans bun în 2010. Potenţialul de creştere al pieţelor bancare din ECE este subliniat de creşterea reală a cumulată a creditării în perioada 2009-2011, de circa 25%, comparativ cu cifra înregistrată în zona euro de aproximativ 1%.

Cele mai multe sectoare bancare din ECE şi-au îmbunătăţit rezistenţa prin coborârea raportului credite supra depozite. “Din 2009, atragerea de depozite a depăşit creşterea creditării în ECE: în timp ce între 2009 şi 2011, baza de depozite a crescut cu 38%, nivelul creditării a avansat cu 25%”, spune Gunter Deuber, şeful cercetării pe ECE din cadrul Raiffeisen. El se aşteaptă ca regiunea să fie mai puţin vulnerabilă la şocurile adverse externe comparativ cu perioada 2008-2009.

Chiar dacă în ţări precum Ungaria şi Slovenia nu s-a reuşit stabilizarea calităţii activelor, rata creditelor neperformante s-a stabilizat per ansamblul băncilor din ECE la 7% în 2011.

Sistemul bancar din România este solid şi poate absorbi cu eforturi minime şocurile externe

Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank a  declarat:

"Mediul macreconomic s-a dovedit a fi provocator pentru sectorul bancar din România în 2011. După doi ani de recesiune, procesul de recuperare economică ce a urmat a fost lent şi distribuit neuniform pe sectoare, fiind insuficient pentru a readuce sistemul bancar, privit în ansamblu, pe profit. Au existat totuşi bănci care au înregistrat profituri mulţumitoare, demonstrându-şi astfel capacitatea de a rezista într-un mediu cu un grad de incertitudine în creştere”, spune Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.

„Structura sistemului bancar nu a înregistrat modificări majore anul trecut, iar România probabil va continua să fie considerată o piaţă strategică de către principalele bănci cu capital străin. În ceea ce priveşte perspectivele activităţii bancare, ne aşteptăm la o creştere modestă a creditelor acordate sectorului neguvernamental în 2012, creditele acordate companiilor urmând să înregistreze o performanţă superioară celor acordate persoanelor fizice. Considerăm că sistemul bancar este solid din punct de vedere financiar şi bine reglementat, nivelurile ridicate ale indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate permiţăndu-i acestuia să absoarbă cu efecte minime posibilele şocuri având ca sursă pieţele externe", conchide Dumitru.

Polonia şi Rusia – cele mai atractive pieţe bancare din ECE pentru creşteri viitoare

Analiştii Raiffeisen văd cel mai mare potenţial de creştere în Polonia şi Rusia, care împreună reprezintă 60% din sectorul bancar al ECE. Aceasta reflect atât mărimea considerabilă a celor două pieţe, cât şi creşterea anuală de două cifre a creditării ce se aşteaptă să se înregistreze între 2012 şi 2016.

Potrivit estimărilor, Rusia va înregistra o creştere anuală medie de 15,3% a creditării între 2012 şi 2016, ceea ce se va traduce într-o creştere a stocului de credite cu 578 miliarde euro. Pentru Polonia, creşterea medie anuală a creditării este estimată la 14,6% pentru perioada menţionată, ceea ce înseamnă un avans al stocului de împrumuturi cu 170 miliarde euro. Văzând aceste cifre în contextul stocului de credite la nivelul ECE de 1.195 miliarde euro, potenţialul uriaş al Poloniai şi Rusiei va devenit evident.