Consiliul Concurenţei a sancţionat Raiffeisen Bank cu 14 milioane lei pentru furnizarea de informaţii inexacte în cadrul investigaţiei privind piaţa românească a serviciilor bancare şi interbancare. „Vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie pentru a sancţiona aceste practici. Furnizarea de informaţii inexacte ne împiedică în desfăşurarea investigaţiilor pe care le avem în derulare”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţ
Consiliul Concurenţei a sancţionat Raiffeisen Bank cu 14 milioane lei pentru furnizarea de informaţii inexacte în cadrul investigaţiei privind piaţa românească a serviciilor bancare şi interbancare.
„Vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie pentru a sancţiona aceste practici. Furnizarea de informaţii inexacte ne împiedică în desfăşurarea investigaţiilor pe care le avem în derulare”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, într-un comunicat.
Informaţiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzacţionare privind depozitele plasate şi atrase, la momentul fixingului, de către băncile participante la stabilirea indicilor de referinţă ROBID/ ROBOR, în cursul lunii octombrie 2008.
Potrivit legii, Consiliul Concurenţei poate amenda agenţii economici cu până la 1% din cifra de afaceri a acestora, pentru furnizarea unor informaţii inexacte în cadrul investigaţiilor pe care acesta le desfăşoară. Investigaţia Consiliului Concurenţei privind piaţa românească a serviciilor bancare şi interbancare a fost declanşată la sfârşitul lunii octombrie 2008.
Raiffeisen: Vom contesta decizia
Oficialii băncii susţin că au furnizat însă toate informaţiile solicitate, dar investigatorii nu au reuşit să înţeleagă o parte din informaţiile primate.
„Vom contesta această decizie şi considerăm că decizia este nefondată. Noi am furnizat toate informaţiile şi documentele solicitate”, a decalarat, pentru Capital, directorul de comunciare al Raiffeisen Bank, Corina Vasile. Potrivit acesteia, Consiliul Concurenţei a demarat investigaţia în luna octombrie 2008, şi i-a solicitat băncii documente şi informaţii în cinci etape.
Vasile afirmă că de fiecare dată banca a furnizat Consiliului Concurenţei absolute toate informaţiile cerute. „Faptul că investigatorii au o înţelegere diferită faţă de cea a specialiştilor bancari despre unele informaţii furnizate nu se poate reţine în culpa noastră”, mai spune oficialul Raiffeisen Bank.
Investigaţia declanşată de Consiliul Concurenţei, care a vizat mai multe bănci româneşti dupa ce reprezentanţii BNR au facut referiri la atacul unor speculatori asupra leului si la posibile intelegeri ale bancilor de ridicare artificiala a dobanzilor interbancare in luna octombrie 2008, a atras obiecţiile mediului bancar faţă de maniera discutabilă în care s-a desfăşurat cercetarea.
DETALII:
Citeşte şi Amendă în sectorul bancar, contestată în instanţă