Raiffeisen Bank International, una dintre băncile europene cu cea mai mare expunere în Rusia, analizează toate opțiunile, în contextul invaziei din Ucraina, inclusiv o ieșire din această țară. Anunțul RBI vine după ce și în luna martie instituția financiară transmitea că studiază o posibilă retragere.
Raiffeisen Bank International evaluează toate opțiunile strategice pentru viitorul unității sale din Russia, „inclusiv o ieșire atent gestionată”, a declarat miercuri creditorul austriac într-o prezentare, transmite Reuters.
Aceasta a precizat miercuri că avea o expunere la acțiuni și alte tipuri de capital la Rusia de 2,3 miliarde de euro (2,42 miliarde de dolari) la sfârșitul lunii martie.
Tot miercuri, Raiffeisen a anunţat că în primul său trimestru profitul său net a urcat până la 442 milioane de euro, de la 126 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care venitul net din dobânzi a urcat până la 986 milioane de euro, de la 736 milioane de euro anul trecut, mai transmite sursa citată.
În primul trimestru al acestui an creditele acordate de Raiffeisen au crescut cu 1% pe fondul stopării activităţii de creditare în Rusia. Acum banca austriacă se aşteaptă la un volum de credite stabil în 2022, comparativ cu 2021, în condiţiile în care anterior se aştepta la o creştere cuprinsă între 7% şi 9%.
RBI, una dintre băncile europene cele mai expuse la Rusia
Creditorul a operat în Rusia de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în urmă cu 30 de ani, iar afacerile sale din această țară – banca nr. 10 din Rusia după active – au contribuit cu aproape o treime la profitul net al grupului, de 1,5 miliarde de euro anul trecut.
De la invazia Rusiei în Ucraina, luna trecută, băncile cu operațiuni în Rusia au fost sub presiune, deoarece investitorii se tem de deprecieri, de întreruperea afacerilor și de o creștere economică mai lentă.
„Această situație fără precedent determină RBI să ia în considerare poziția sa în Rusia. Prin urmare, evaluăm toate opțiunile strategice pentru viitorul Raiffeisenbank Rusia, până la și inclusiv o ieșire atent gestionată a Raiffeisenbank din Rusia”, a declarat Johann Strobl, directorul general al RBI, într-un comunicat.
Mai multe instituții financiare și-au redus operațiunile în Rusia
Raiffeisenbank Rusia a declarat separat că va continua să își deservească clienții din Rusia, indiferent de o eventuală retragere a societății-mamă austriece. O astfel de mișcare ar fi „o măsură de ultimă instanță”, a precizat aceasta.
Acțiunile băncii au scăzut cu 31% de la invazie, o acțiune pe care Rusia a numit-o „operațiune specială”. Cu toate acestea, RBI a precizat că filialele sale sunt autofinanțate și bine capitalizate.
Până acum, numeroase instituții financiare au anunțat că își reduc operațiunile din Rusia, inclusiv Deutsche Bank, Goldman Sachs și JPMorgan Chase.