Pierdere pentru una dintre cele mai mari bănci din lume

Raiffeisen Bank International AG, una dintre cele mai mari instituții financiare din lume, a raportat o pierdere netă de 926 milioane de euro pentru ultimul trimestru al anului 2024, marcând prima sa scădere financiară din ultimii nouă ani.

Aceasta, în mare parte, din cauza unei decizii judecătorești defavorabile pronunțate de instanțele din Rusia, care a impus băncii o provizie de 800 milioane de euro. Pe lângă acest impact, Raiffeisen a mai suportat și costuri suplimentare de 156 milioane de euro legate de litigii în Polonia privind împrumuturile în valută.

În ciuda acestor dificultăți financiare, conducerea băncii a încercat să minimizeze efectele negative. Johann Strobl, CEO-ul Raiffeisen Bank International, a subliniat faptul că banca a obținut „un rezultat satisfăcător” în 2024, în pofida acestor costuri extraordinare, și a menționat că procesul de retragere din Rusia avansează conform planului.

Raiffeisen Bank International
SURSA FOTO: Dreamstime

Raiffeisen Bank International a avut de înfruntat mai multe controverse

Decizia instanței din Kaliningrad, Rusia, vine într-un moment în care Raiffeisen a avut de înfruntat mai multe controverse legate de implicarea sa în activitățile economice din Rusia.

De la începutul conflictului din Ucraina, Raiffeisen a fost acuzată de legături cu regimul rus, în special după ce au apărut informații că banca ar fi susținut indirect acțiunile militare ale Rusiei.

În 2024, aceasta a fost implicată în tranzacții financiare cu o companie chimică rusă, ce producea componente pentru armament, ceea ce a ridicat suspiciuni suplimentare.

În paralel cu aceste provocări, Raiffeisen a fost afectată de presiunea autorităților americane asupra unor tranzacții economice, inclusiv un acord ce ar fi permis vânzarea unei participații rusești într-o companie austriacă, blocat de sancțiunile internaționale.

Raiffeisen Bank International rămâne activă în Rusia

La aproape trei ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, RBI rămâne activă în Rusia, ceea ce provine din rolul îndelungat al Vienei ca centru pentru banii din Rusia și fostele state sovietice.

Această legătură a plasat Raiffeisen și Austria în prima linie a unui efort global al Statelor Unite de a izola Rusia, consolidând sancțiunile asupra sectorului bancar și oprind accesul la bunuri occidentale după invazia în Ucraina.

Conflictul a urmat eșecului unui acord anterior pe care Raiffeisen spera că îl va ajuta să deblocheze o parte din miliardele sale înghețate în Rusia.

Cazul s-a concentrat pe o cerere a companiei de investiții rusești Rasperia împotriva constructorului Strabag, a acționarilor săi austrieci și a filialei rusești a Raiffeisen.

RBI încercase să cumpere o participație în Strabag, cu sediul la Viena, de la Rasperia, pe care Strabag o lega de oligarhul rus Oleg Deripaska.

Washington a identificat Rasperia ca parte a unui grup de companii rusești încă controlate de Deripaska, atunci când a impus sancțiuni asupra unora dintre cei implicați.

Deripaska a afirmat întotdeauna că nu avea legături cu compania aflată în centrul disputei cu Raiffeisen.

Austria, Rusia
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Banca deține aproximativ 6 miliarde de euro în Rusia

Raiffeisen deține aproximativ 6 miliarde de euro (6,29 miliarde de dolari) în Rusia, câștigate din plăți internaționale și din miliarde de euro în depozite rusești, potrivit unei surse informate, care a spus pentru Reuters.

Raiffeisen, cu un portofoliu industrial vast, mai mult de 18 milioane de clienți de la Viena la Moscova și 44.000 de angajați, a devenit un pilon financiar pentru Austria și pentru mare parte din Europa de Est.

RBI a spus în mod repetat că dorea să-și separe afacerea din Rusia, dar aproape trei ani de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, puțin s-a schimbat.