Raiffeisen Bank International riscă să nu mai aibă acces la dolarii americani, amenință Statele Unite ale Americii (SUA). Washington a făcut un astfel de anunț din cauza afacerilor pe care această bancă le are cu Federația Rusă.
Raiffeisen Bank International, în prag de colaps
Raiffeisen Bank International, una dintre cele mai mari bănci din Austria, se află în mijlocul unei controverse internaționale semnificative legate de afacerile sale din Rusia.
Timp de mai multe luni, instituția financiară a fost în atenția crescândă a autorităților americane și europene, datorită unor tranzacții controversate și legăturilor sale cu oligarhi rusi influenți.
În decembrie, Raiffeisen Bank International a anunțat o tranzacție pentru achiziționarea unei părți din firma austriacă de construcții Strabag, deținută de oligarhul Oleg Deripaska. Acest lucru a declanșat un val de avertismente din partea emisarilor americani. Ei au amenințat cu restricționarea accesului băncii la dolarul american. Demersul acesta ar avea consecințe devastatoare pentru bancă.
Washingtonul și-a exprimat ferm poziția într-un ultimatum transmis în scris în mai, subliniind riscurile grave pentru Raiffeisen dacă tranzacția nu este anulată.
În urma presiunii internaționale, Raiffeisen a cedat și a revocat acordul. Totuși, nu înainte ca suspiciunile să fie semănate cu privire la practicile sale și la relațiile financiare din Rusia.
Tensiunile dintre Raiffeisen Bank International și autorități
Cu toate că Raiffeisen Bank International și-a declarat intenția de a reduce expunerea în Rusia, tensiunile cu autoritățile de reglementare europene și americane rămân ridicate.
BCE și alte organizații de supraveghere au solicitat băncii să-și ajusteze rapid strategia. Presiunea internațională pentru izolarea economică a Rusiei se intensifică după invazia din Ucraina din 2022.
În timp ce Raiffeisen Bank International a încercat să minimizeze riscurile și să-și protejeze poziția financiară, preocupările persistă cu privire la:
- conformitatea sa cu sancțiunile internaționale
- și la transparența operațiunilor sale.
Autoritățile europene de reglementare au exprimat temeri că Raiffeisen Bank International ar putea submina eforturile de izolare a economiei ruse prin tactici financiare îndrăznețe, încercând să găsească soluții care să permită păstrarea relațiilor comerciale cu Moscova.
Discuții critice cu autoritățile europene de reglementare
În primele luni ale anului 2023, Raiffeisen Bank International a fost subiectul unor discuții intensive între:
- Banca Centrală Europeană (BCE)
- și autoritățile de reglementare din cadrul Comitetului unic de rezoluție.
Aceste discuții au vizat posibilele scenarii în cazul în care banca ar intra în dificultate, inclusiv efectele unei sancțiuni americane iminente.
Autoritățile au evaluat chiar și posibilitatea unei lichidări a băncii. Totuși, Raiffeisen Bank International a fost reticentă în a elabora un plan de lichidare de urgență. Banca a subliniat temerile oficialelor austriece cu privire la potențialul de panică și dezinformare în rândul publicului.
În România, Raiffeisen deține o poziție de top în sectorul bancar. Banca operează cu peste 2,2 milioane de clienți și are o rețea extinsă de sucursale și angajați.
Raiffeisen România funcționează ca o entitate separată de banca austriacă. Totuși, implicațiile deciziilor strategice ale băncii în Europa de Est sunt simțite profund.