Raiffeisen Bank International (RBI) este cea mai mare bancă occidentală prezentă în Rusia. Acesta este investigată de Autoritatea de Supraveghere a Pieței Financiare din Austria (FMA).
Motivul este legat de deficiențe în privința regulilor de „cunoaștere a clientului”, menite să prevină spălarea banilor.
Anunțul vine în contextul în care grupul bancar austriac este, de asemenea, sub investigație din partea Biroului de Control al Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC), conform Reuters.
OFAC cere clarificări de la Raiffeisen Bank International
OFAC a solicitat clarificări privind operațiunile și procesele de plată ale RBI în contextul evoluțiilor recente legate de Rusia și Ucraina.
Ancheta din Austria vizează plăți legate de Rusia. Ea se bazează pe datele publicate în cadrul proiectului „Cyprus Confidential” al International Consortium of Investigative Journalists.
Un purtător de cuvânt al RBI a confirmat că banca a fost informată în ianuarie despre constatările FMA. Acesta a spus că instituția este pregătită să facă apel la orice sancțiune, deși încă nu a fost pronunțată nicio decizie. Ancheta se concentrează pe plăți efectuate până în 2020.
Autoritățile din Austria investighează plăți legate de trei clienți
Autoritatea de Supraveghere a Pieței Financiare din Austria investighează plăți legate de trei clienți. Ele au fost procesate între 2017 și 2020, la Raiffeisen Bank International (RBI), ceea ce ar putea duce la amenzi, conform precizărilor făcute de banca austriacă.
RBI a informat că FMA consideră că banca „nu și-a îndeplinit complet obligațiile administrative”.
De asemenea, s-a oferit o actualizare cu privire la investigația SUA. În context, s-au menționat eforturile Biroului de Control al Activelor Străine (OFAC) de a clarifica afacerile de plată ale RBI cu băncile corespondente din SUA în contextul evoluțiilor legate de Rusia și Ucraina.
Banca a avertizat că o încălcare a sancțiunilor americane ar putea atrage amenzi. ca măsuri ar mai fi înghețarea conturilor sau încetarea relațiilor de afaceri cu băncile corespondente din SUA.
Aceasta survine după ce Austria a aprobat cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei în decembrie. În plus, Ucraina a retras Raiffeisen Bank International de pe o listă neagră.