Banca austriacă Raiffeisen Zentralbank Osterreich a finalizat o înţelegere cu guvernul de la Viena prin care va primi un ajutor de stat de 1,75 miliarde euro pentru a-şi întări capacitatea de creditare. Banii vor intra sub forma unei participaţii a statului austriac la capitalul băncii cu o serie de acţiuni fără drept de vot, care vor fi răscumpărate după cinci ani la o sumă cu 8% mai mare, iar statul nu are capacitatea de a schimba acest pachet în acţiuni ordinare.

Iniţial, potrivit unei rezoluţii a Adunării Generale a Acţionarilor din decembrie, banca trebuia să ceară două miliarde de euro. Chiar dacă nu a obţionut de la stat suma dorită, totuşi mai trebuie pusă în calcul suma de 750 milioane euro adusă de acţionarii băncii, ridicând astfel suma pe care banca o va avea la dispoziţie la 2,5 miliarde euro.

În 2008 profitul băncii a scăzut cu 94% faţă de anul precedent, atingând 48 milioane euro. Motivul principal a fost expunerea pe piaţa bancară din Islanda şi SUA (cel mai elocvent exemplu fiind Lehman Brothers).