Raiffeisen a îmbunătăţit recomandarea pentru acţiunile Petrom (SNP) de la „păstrează” la „cumpără” şi a majorat preţul ţintă pentru un titlu de la 0,375 lei la 0,4 lei, anticipând creşterea cotaţiilor ţiţeiului şi aprecierea dolarului în prima jumătate din 2011.

Decizia băncii reflectă, de asemenea, perspectiva mai bună privind profitabilitatea pe segmentul rafinare.

„Petrom a raportat pentru al doilea trimestru din acest an rezultate pozitive surprinzătoare. Conducerea a reuşit, în special pe segmentul rafinare, să reducă pierderile, deşi cu costul unei utilizări mai reduse a capacităţii şi a unei producţii mai mici”, se arată într-un comunicat al Raiffeisen Centrobank.

Raiffeisen apreciază, totodată, că majorarea producţiei din Kazahstan va ajuta compania să profite de creşterea preţurilor petrolului, în condiţiile în care ritmul de producţie pe segmentul upstream scade treptat în România. În acest context, operaţiunile de explorare şi producţie vor rămâne principalele generatoare de profit.

Instituţia de credit consideră, de asemenea, că o eventuală liberalizare a preţurilor gazelor naturale pe piaţa românească ar putea impulsiona profitabilitatea Petrom.

„Operaţiunile cu gaze naturale vor avea de suferit atâta timp cât preţurile gazelor de pe piaţa românească rămân fixate, iar Petrom nu va putea exporta gaze româneşti pe pieţele internaţionale. Utilizarea conductei Arad-Szeged este una dintre opţiunile pentru accesarea pieţelor liberalizate”, se spune în comunicat.

Analiştii Raiffeisen menţionează că fonduri adiţionale ar putea fi utilizate pentru cumpărarea de active legate de gaze naturale din zona Mării Caspice, care ar putea fi implicate în proiectul Nabucco.

„Cu o majorare a capitalului de 600 de milioane de euro, compania ar putea face împrumuturi adiţionale de 800 de milioane de euro. Cu toate acestea, cu 1,4 miliarde de euro poate fi cumpărată o participaţie de numai 8,5% din proiectul Shah Deniz 2, sursă pentru Nabucco”, notează comunicatul.

Raiffeisen estimează că Petrom va realiza în acest an un profit net după deducerea minorităţilor de 3,4 miliarde de lei. Profitul va urca la 3,77 miliarde de lei în 2011 şi la 4,38 de miliarde de lei în 2012. Pentru anul trecut, compania a raportat un rezultat pozitiv de 860 milioane de lei.

OMV, cea mai mare companie petrolieră din Europa Centrală, deţine o participaţie de 51% la Petrom.

SURSA: Mediafax