Noul proiect de regulament anunţat de banca centrală este bun, deoarece va permite creşterea "stabilă" a volumului de credite, iar regulile sunt în acord cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, a spus Vladimir Kalinov, vicepreşedintele retail al Raiffeisen Bank.
”În prezent, în Austria, de exemplu, este imposibil să contractezi un credit ipotecar fară un avans de minim 20-25%, a spus Vladimir Kalinov
Noul regulament prevede că viitori solicitanţi de credite ipotecare vor trebui să prezinte un avans minim de 30% creditele în euro, iar băncile vor fi obligate să deruleze teste de stres care să ia în calcul riscul deprecierii leului în raport cu valoarea împrumuluilui, pe cel de scădere a salariului şi de creştere a dobânzii.
Testele vor fi derulate pentru cei care încasează venturile într-o altă monedă decât cea a creditului.
Pentru creditele ipotecare în lei, noul regulament impune un avans minim de 15%, iar creditele de consum vor trebui garantate în proporţie de 133%.
Kalinov este de părere că implementarea noului regulament nu va face ca românii să acceseze mai multe împrumuturi în ipoecare în lei şi va conduce la o scădere a creditelor de consum garantate.
Ne aşteaptă o perioadă mai grea
"Dacă luăm în cacul ce se întâmplă azi la nivel internaţional, noul regulament era măsură aştepată. Vom avea oarecari probleme pe partea de credite, dar nu vedem dezvoltarea ca pe ceva negativ", a spus Kalinov.
Acesta a spus că, în prezent, există un dialog între banca centrală şi băncile comerciale asupra regulamentului, "la nivel de asociaţie" (Asociaţia Română a Băncilor n.r.). Însă, consideră vicepreşedintele Raiffeisen, reducerea de venituri va fi în special un rezultat al creşterii costului creditelor în valută.
Perspectivele pe plan internaţional sunt foarte negative. Nu se ştie cum se va dezvolta situaţia din zona euro în următoarele săptămâni", a spus Kalinov, care a completat că "ne aşteaptă o perioadă mai grea".