Banca austriaca Raiffeisen International a anuntat ca are in plan sa deschida o banca in Kazahstan pe parcursul anului viitor, dupa ce a incercat in mai multe randuri sa preia o institutie financiara de pe piata locala.

CEO Raiffeisen, Herbert Stepic, a declarat ca „Kazahstanul reprezinta o piata atractiva datorita potentialului sau economic si a stabilitatii politice”. „Am urmarit aceasta piata o perioada indelugata si credem ca acum este un moment potrivit pentru a actiona”, a mai adaugat acesta.

Raiffeisen si alte banci internationale au avut intentia de a cumpera active in Kazahstan, unde bancile au fost afectate grav de criza globala de lichiditati inceputa in urma cu un an. Acest lucru a fost insa imposibil din cauza pretului prea mare cerut de bancherii locali, a declarat Stepic, fara a preciza insa cu ce banci au fost purtate negocieri.

Purtatorul de cuvant al bancii a declarat ca in acest moment principala prioritate este demararea activitatii, insa are in vedere si profitarea de noi oportunitati.

Raiffeisen a vandut 7,7% din actiunile detinute in cadrul bancii kazakhstane TuranAlem, in 2006, deoarece nu vedea o oportunitate in marirea participatiei.

Sursa: BBJ