Banca austriacă Raiffeisen a redus ţinta de preţ pentru acţiunile Transelectrica (TEL) de la 14,7 lei la 12,7 lei pe unitate şi recomandă reducerea expunerii pe aceste titluri, şi a confirmat totodată ratingul „păstrează” acordat Transgaz (TGN).

Raiffeisen a ridicat preţul ţintă al acţiunilor Transgaz (TGN), la 12 luni, de la 163,2 lei la 167,3 lei pe unitate, se arată într-un raport al băncii austriece.

Preţuri de tranzacţionare

Acţiunile Transgaz se tranzacţionează la BVB la ora transmiterii acestei ştiri la 154,1 lei, în urcare cu 1,99% faţă de închiderea de vineri. Titlurile Transelectrica (TEL) se tranzacţionează la 13,1 lei/acţiune.

„Ţinând cont de cantităţile mai reduse de energie transportată şi de ajustarea numai parţială a tarifelor, venită în compensarea scăderii traficului, anticipăm performanţe operaţionale mai slabe în perioada 2009-2012, precum şi niveluri ale datoriilor mai ridicate decât estimam anterior”, apreciază analiştii Raiffeisen, referindu-se la compania naţională de transport al electricităţii, contolată de stat prin Ministerul Economiei.

În ceea ce priveşte Transgaz, companie deţinută tot de stat, Raiffeisen anticipează majorarea tarifelor percepute de companie în următorii ani, în contextul unui volum de gaze transportate peste estimările băncii.

Tarifele practicate de Transelectrica şi Transgaz sunt reglementare de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Estimări pentru Transelectrica

Raiffeisen anticipează creşterea cantităţii de energie transportată de Transelectrica cu 1% anul viitor, şi, respectiv 3% în 2011 şi 2012, combinată cu o majorare de „3-4 puncte procentuale peste rata inflaţiei” a tarifelor, cu 9% în 2010, 7,5% în 2011, respectiv 5% în 2012.

Banca estimează un profit net de 110,3 milioane lei pentru Transelectrica anul viitor, calculat conform standardelor internaţionale de contabilitate, faţă de o pierdere de 6,5 milioane lei în 2009.

Estimări pentru Transgaz

Pentru Transgaz, Raiffeisen anticipează scăderea profitului net cu 13% în acest an, sprijinite, pe de o parte, de majorarea tarifelor reglementate la transportul de gaze naturale, însă afectate de scăderea volumului transportat şi de creşterea costurilor.

Banca estimează reducerea cantităţii de gaze transportată cu 20% în acest an, urmată de creşteri în 2010 (3%), 2011 şi 2012 (5% fiecare). Din 2013, volumul de gaze transportat de Transgaz ar trebui să revină la un trend ascendent stabil, de circa 1% pe an.

Proiectul Nabucco nu este inclus în estimări

Raiffeisen nu a inclus participarea Transgaz la Nabucco ca factor de influenţă asupra analizei privind rezultatele şi evoluţia acţiunilor companiei, arătând că proiectul prezintă un grad ridicat de incertitudine.

Venituri în scădere la Transelectrica

Transelectrica a obţinut în primele şase luni din acest an un profit net de 8,9 milioane de lei (2,1 milioane euro), în scădere de 12,8 ori comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, de 115,5 milioane lei.

Veniturile companiei au scăzut cu 7,4%, de la 1,37 miliarde de lei în primul semestru din 2008, la 1,27 miliarde lei, în timp ce cheltuielile au crescut cu 1,7%, la 1,25 miliarde ei, de la valoarea de 1,23 miliarde de lei din perioada similară a anului trecut.

Contractarea economiei în primul semestru al acestui an a determinat şi scăderi ale producţiei, consumului şi exporturilor de electricitate cu 11,5%, 9,7% şi 33,6%, situaţie care a influenţat negativ rezultatele Transelectrica. Eficienţa redusă a companiei în primele şase luni ale anului a fost cauzată în principal de reducerea consumului de electricitate, se arată într-un raport al companiei de stat.

Profituri în creştere la Transgaz

Transgaz a obţinut în primul semestru al acestui an un profit net de 170,11 milioane de lei, în creştere cu 18,46% faţă de câştigul de 143,59 milioane de lei din perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare ale companiei.

Profitul net consemnat de companie reprezintă 93,88% din câştigul bugetat pentru primul semestru, de 181,2 milioane de lei.

Avansul veniturilor totale este explicat prin majorarea tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale, a veniturilor din serviciile de tranzit, pe fondul creşterii cursului valutar, şi a veniturilor provenite din dobânzi.

Majorarea cheltuielilor are la bază extinderea lucrărilor pentru reabilitarea şi mentenanţa sistemului naţional de transport, dar şi creşterea cheltuielilor cu personalul.

Transgaz mizează pe un avans al profitului net de 31% în acest an, de la 239 milioane lei în 2008 la 313,8 milioane lei, conform bugetului de venituri şi cheltuieli al companiei, aprobat de Guvern.

SURSA: Mediafax, BVB