‘Pe alte pieţe intenţionăm să avem o creştere uşoară sau mai probabil o stagnare’, a declarat Karl Sevelda, adăugând că vrea să reorganizeze activitatea celui de-al doilea mare creditor din Europa Centrală şi de Est (CEE).
‘Problema costurilor va fi cu siguranţă una decisivă în următoarele luni şi în următorii ani. Vedem să oportunităţile de creştere sunt limitate’, a avertizat Karl Sevelda.
Într-un alt interviu, acordat ziarului austriac ‘Kleine Zeitung’, şeful Raiffeisen Bank International a afirmat că trebuie reduse ‘masiv costurile dacă vrem să ne menţinem profitul stabil’ deoarece creşterea s-a oprit în unele părţi din Europa Centrală şi de Est. ‘Din păcate, economia în Europa de Est nu este într-o situaţie atât de bună sau nu se redresează atât de repede cum am crezut iniţial’, a adăugat şeful RBI. Acesta a adăugat că toate părţile grupului Raiffeisen vor trebui să ajute la reducerea costurilor, chiar dacă asta ar însemna să renunţe la o parte din autonomie.
Directorul general al Raiffeisen Bank International (RBI), Herbert Stepic, a demisionat în 24 mai pentru a proteja a doua mare bancă din Austria de publicitatea negativă cauzată de anunţul autorităţile referitor la investigarea investiţiilor făcute de Stepic prin intermediul unor conturi offshore. Herbert Stepic, 66 de ani, a negat acuzaţiile că ar fi utilizat două companii din Caraibe şi Asia pentru a cumpăra apartamente în Singapore în 2006 şi 2008 şi a declarat că a decis să demisioneze din loialitate faţă de Raiffeisen.
De fapt, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că dificultăţile de la unele bănci regionale care deţin Raiffeisen Zentralbank (RZB), banca mamă a RBI, au ajutat la răsturnarea lui Herbert Stepic, care a făcut din Raiffeisen al doilea mare creditor din Europa emergentă. RZB este deţinut de opt bănci regionale din Austria şi este cel mai mare acţionar la Raiffeisen Bank International (RBI), cu o participaţie de 78%.
Sursa: Agerpres