Raiffeisen Zentralbank Austria a depăşit pragul maxim de deţinere de 1% la fiecare dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), având, în medie, participaţii de circa 1,2% din capitalurile societăţilor, potrivit raportărilor transmis, luni, Bursei.
Astfel, banca austriacă are o participaţie de 1,257% la SIF Muntenia (SIF4), şi de 1,25% la SIF Moldova (SIF2), acestea fiind cele mai mari participaţii la SIF-uri.
Raiffeisen Zentralbank se regăseşte şi în structura acţionariatului SIF Oltenia (SIF5), cu aproape 1,22% din acţiuni, deţinând totodată participaţii de 1,18% şi, respectiv, 1,16% din capitalurile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Banat-Crişana (SIF1).
Legislaţia pieţei de capital prevede că un investitor nu poate deţine mai mult de 1% din acţiunile unei societăţi de investiţii financiare, iar, în cazul depăşirii acestui prag, este obligat să vândă deţinerile care depăşesc acest prag în termen de trei luni.
SIF-urile deţin participaţii la mai multe bănci româneşti: BCR, BRD, Banca Transilvania.
Senatul a aprobat, pe 11 noiembrie, majorarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din acţiuni, iar proiectul urmează să fie discutat de către Camera Deputaţilor, care va decide dacă legislaţia pieţei de capital va fi modificată.