Numai acele companii care "lucrează constant la profitabilitatea lor, îşi menţin costurile sub control şi acţionează flexibil vor supravieţui", a afirmat Rainer Seele la o conferinţă desfăşurată la Viena.
Industria energetică şi-a redus investiţiile cu aproximativ 400 milioane de dolari şi, în timp, va ajunge la un nou echilibru între furnizare şi cerere.
"Piaţa este constantă şi uneori brutală", susţine şeful OMV, adăugând că nici eforturile politice de a reglementa piaţa sau tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran nu au afectat semnificativ preţurile.
În ciuda eforturilor concentrate la nivel global de reducere a emisiilor, Rainer Seele nu se aşteaptă ca utilizarea cărbunelui, a ţiţeiului şi a gazelor naturale să scadă semnificativ, aceşti combustibili urmând să aibă un rol semnificativ în industria energetică.
În ultimele zile, cotaţia petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, coborând sub pragul de 30 de dolari/baril, după ce în luna decembrie Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să nu îşi reducă producţia, pentru a pune capăt tendinţei de scădere a preţurilor, în pofida faptului că piaţa mondială suferă de pe urma unui exces de ofertă.
Luni, Rainer Seele a avertizat că actualul program de austeritate al companiei austriece nu este suficient la un preţ al petrolului de 30 de dolari per baril. "Am început anul 2014 cu un program de austeritate semnificativ denumit "Fit for Fifty". Însă acesta nu este suficient în condiţiile în care preţul petrolului este de 30 de dolari per baril", a declarat şeful OMV. "De acea, în prezent nu sunt interesat în principal de subiectul Rusia ci de reducerea costurilor", a mai spus Rainer Seele, adăugând că detaliile cu privire la noul program de reducere a costurilor vor fi prezentate pe data de 18 februarie.
Potrivit directorului general de la OMV, costurile de producţie ale grupului austriac pe segmentul upstream sunt cu peste 10% mai mari decât cele ale concurenţilor. De aceea, Seele vrea să promoveze o creştere mai puternică în regiunile cu costuri de producţie reduse. "Acestea sunt Orientul Mijlociu cu Abu Dhabi şi Iran, precum şi Rusia. În aceste regiuni putem face afaceri solide chiar şi dacă preţul petrolului scade la 15-20 de dolari", a declarat Rainer Seele.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.
AGERPRES