Delta Dunării este singura deltă din lume declarată rezervație a biosferei. Aceasta se întinde pe o suprafață de 580.000 de hectare. Este de o biodiversitate incredibilă, găzduind 30 de tipuri de ecosisteme, 130 de specii de pești și 360 de specii de păsări.

Pentru cei pasionați de natură, delta reprezintă un adevărat Rai pe Pământ. Aici, aceștia pot admira dansul elegant al stolurilor de păsări, dar și frumusețea bogată a florei, care conferă peisaje de vis.

Iată câteva dintre cele mai frumoase locuri, dar și activități pe care le puteți face, dacă ajungeți în Delta Dunării.

Puteți pescui pe Brațul Chilia

Acesta este brațul nordic prin care Dunărea se varsă în Marea Neagră și este navigabil pentru ambarcațiunile de dimensiuni reduse. Cei care au explorat această zonă au fost impresionați de frumusețea locurilor. Iar primăvara, pe Brațul Chilia, este cu adevărat o experiență încântătoare.

Lacul Roșca are cea mai mare colonie de pelicani din Europa

Lacul Roșca nu putea să nu fie inclus pe lista cu cele mai frumoase locuri din Delta Dunării. Aici, se găsește cea mai mare colonie de pelicani din Europa. Mai mult, cu secole în urmă, această zonă găzduia o fostă colonie grecească, cunoscută sub numele de Achillea, care era un port important la Marea Neagră.

Pădurea Letea, cea mai veche rezervație naturală din România

Cum să nu menționezi Pădurea Letea atunci când vorbești despre cele mai frumoase locuri din Delta Dunării? Este o destinație celebră în întreaga lume și se mândrește cu titlul de cea mai veche rezervație naturală din țară.

Împreună cu Pădurea Caraorman și Delta Dunării, această zonă reprezintă al treilea loc din lume ca număr de specii de plante, animale, păsări, insecte, amfibieni, crustacee, reptile, melci și moluște, după Arhipelagul Galapagos și Marea Barieră de Corali.

Cu peste 5500 de specii de plante, animale și păsări existente în această zonă, ea devine un paradis pentru cercetători, biologi marini, botaniști și, în general, pentru iubitorii de natură.

Mulți dintre turiștii care ajung în Pădurea Letea doresc să vadă, pe lângă dunele de nisip și copacii seculari, caii sălbatici. În această cea mai veche rezervație naturală din România, se estimează că există aproximativ 2000 de cai sălbatici.

Delta Dunării, Pădurea Letea
Pădurea Letea; SURSA FOTO: Dreamstime

Pădurea Caraorman, un tărâm de legendă

Astfel, ajungem la Pădurea Caraorman, o destinație ce nu trebuie ratată. Pe lângă frumusețile sale naturale, cum ar fi Stejarul Îngenunchiat și impresionantele dune de nisip, pădurea Caraorman te încântă cu numeroase legende străvechi.

Pescuit pe Brațul Sfântu Gheorghe

Unul dintre cele mai captivante locuri din Delta Dunării, este adevărată oază de atracții naturale. În apropiere, vei descoperi Raiul Păsărilor și Insula Sacalin, împreună cu o mică Deltă în miniatură, o plajă sălbatică și nisip extrem de fin. În plus, ai ocazia să te delectezi cu cele mai rafinate icre negre.

Una dintre atracțiile localității Sfântu Gheorghe este plaja sălbatică, presărată cu nisip extrem de fin. Aici, turiștii pot admira vărsarea Dunării în Marea Neagră, fapt ce face ca apa să nu fie sărată, așa cum este în mod obișnuit pe litoral, ci mai degrabă dulce, datorită cantității mari de apă care se varsă din fluviu.

Cei ce vizitează Sfântu Gheorghe nu se pot plictisi. O mulțime de excursii sunt organizate de localnici, iar bucatele din pește pregătite de aceștia sunt pur și simplu delicioase.

Trebuie menționat și că Brațul Sfântu Gheorghe este cel mai vechi dintre cele 3 brațe ale Dunării, iar navigarea pe acesta este de interes local. Cursul său sinuos se întinde pe 112 kilometri și transportă aproximativ 22% din debitul fluviului.

Cetatea bizantină Prislava

Ajungând la Brațul Sfântu Gheorghe, pe malul său drept se găsesc urmele vechii cetăți bizantine Prislava. Chiar dacă nu ești pasionat de istorie, cu siguranță vei dori să explorezi aceste ruine, mai ales că vei avea ocazia să înțelegi mai bine gloria vechilor vremuri petrecute în aceste locuri. Nu dezvăluim mai multe, însă pregătește-te pentru câteva surprize pe parcurs.

Satul tradițional pescăresc Murghiol

În prezent, aici se găsește un sat pescăresc tradițional, situat în inima Deltei. Peisajele sunt pitorești, iar mulți turiști vin aici pentru a se relaxa după un an greu. Este loc aparte, deoarece satul este construit chiar pe ruinele unei vechi cetăți romane, Halmyris, considerată una dintre cele mai vechi și importante așezări din România.

Situl arheologic este localizat aproximativ trei kilometri spre est de sat. De asemenea, nu trebuie să ratezi bazilica, în cripta căreia au fost descoperite rămășițele primilor martiri dobrogeni, Epictet și Astion.

Pescuit pe Brațul Sulina

Chiar dacă este cel mai scurt dintre brațele Dunării, acesta nu ar trebui ignorat. Mai ales că în prezent este folosit pentru navigația vaselor maritime. De-a lungul brațului se întind mai multe localități, printre care Ilganii de Sus, Maliuc, Gorgova, Crișan, Vulturu, Partizani și Sulina.

Sulina este orașul cel mai estic din România și din Europa Continentală. Din nefericire însă, în prezent, se află într-un con de umbră nedrept. Din gloria sa de altădată mai rămâne puțin, iar faptul că este accesibil doar pe calea apelor îl face să fie trecut cu vederea de mulți dintre cei care trec prin Deltă. Aici, puteți vizita Biserica Greacă Sfântul Nicolae din secolul al XIX-lea, farul situat în centrul orașului, cea mai largă plajă de pe coasta Mării Negre, cu nisip fin și curat, precum și cimitirul marin.

Trebuie menționat faptul că Sulina este singurul oraș din interiorul Rezervației Biosfera Delta Dunării. Acolo, trăiesc în prezent 14 minorități, însă în perioada sa de glorie, după anul 1860, se spune că a găzduit între 24 și 32 de naționalități care au conviețuit în armonie.

Ca așezare, orașul Sulina datează de aproximativ 2700 de ani, însă primele mențiuni există din 950, din timpul domniei Împăratului bizantin Constantin Porfirogenet.

Gura Portiței, un adevărat colț de Rai

Această zonă a fost descrisă ca fiind un colț de Rai pe Pământ. Situată la aproximativ 50 de kilometri distanță de Tulcea, se bucură de accesibilitate atât pe apă, cât și pe uscat. Dacă îți petreci un concediu aici, vei fi cucerit de farmecul locului, iar atracțiile și peisajele îți vor rămâne adânc întipărite în suflet.