Capital: Cine v-a propus functia de membru al CNA, in urma cu un an de zile?
Ralu Filip: M-a sunat domnul Cozmin Gusa, secretarul general al PSD, si m-a anuntat ca biroul de conducere al partidului a decis sa ma propuna pentru calitatea de membru CNA. Era pentru prima data cand cineva se gandea la mine cu o astfel de functie. Pe de alta parte, m-a speriat pentru ca eu aveam o imagine, din afara, destul de proasta despre CNA si, sincer sa fiu, vedeam functia ca pe un fel de sinecura si m-am temut ca nu cumva venind aici ma voi ingropa. M-am sfatuit cu familia si cu cativa prieteni, printre care Alin Teodorescu, Dorel sandor, si pana la urma am acceptat. Dar am acceptat in momentul in care imi facusem o agenda.
Capital: In decurs de un an ati purtat adevarate batalii: restrictionarea publicitatii la televiziunea publica, retragerea licentei OTV, drepturile TV pentru meciurile din Divizia A. Ce anume v-a manat in aceste batalii?
Ralu Filip: Au fost motive diferite de la caz la caz. Asa cum v-am spus, inainte de a veni aici, mi-am facut o agenda. si pe acea agenda, nestiind foarte bine ce inseamna CNA pe dinlauntru, eu mi-am trecut trei lucruri: sa echilibram competitia dintre posturile publice si cele private din punctul de vedere al veniturilor din publicitate, sa limitam exclusivitatea in ceea ce priveste campionatul national de fotbal si alte evenimente sportive, asa incat sa asiguram dreptul publicului la informatie si sa avem o lege a audiovizualului la nivel european. si de aici au pornit toate chestiunile.
Capital: Cand v-am vazut prima data sustinand restrictionarea publicitatii la SRTV, impresia mea a fost ca aveati temele foarte bine invatate si ca acestea v-au fost sugerate de cineva, de televiziunile private…
Ralu Filip: Nu, nu, in momentul in care am propus colegilor sa fie de acord cu aceasta restrictionare m-am dus si am luat toate datele. De altfel, la fiecare chestiune controversata, eu m-am pregatit, am luat pareri, am luat date si mi-am facut cate un dosar. si in functie de datele acelea vedeam daca am dreptate sau nu.
Capital: Dupa un an de zile, CNA a devenit mai puternic?
Ralu Filip: Da, sigur. CNA este mai credibil. Dar nu legati aceasta strict de venirea mea. CNA a trebuit sa faca multe lucruri pentru ca in Romania nu functioneaza autoreglementarea. Puneti trei posturi TV la o masa, doua agentii de publicitate si un client si o sa vedeti ca toti vorbesc sapte limbi diferite. Exista o lege si normal ar trebui sa fie respectata prin autoreglementare. N-o respecta nimeni. Fiecare, cum prinde o portita, o incalca fara nici o discutie. si atunci, din pacate, CNA trebuie sa joace si rolul de jandarm. CNA a trecut de la faza in care era un reprezentant al intereselor unor difuzori la faza in care incearca sa devina un reprezentant al interesului public in audiovizual.
Capital: De ce s-a implicat CNA in procesul de stabilire a firmelor de masurare a audientei radio-TV?
Ralu Filip: Din acelasi motiv: in piata nu functioneaza autoreglementarea. Din discutiile cu radiodifuzorii si cu agentiile de publicitate, mai putin cu clientii, am facut un inventar de nemultumiri. Cand se intalnesc cu noi au curajul si ne spun anumite lucruri, pe care nu au curajul sa le spuna in alt context. si e normal, pentru ca depinzi de contractele de publicitate. Contractele de publicitate in Romania nu se incheie, inca, doar pe principiile pietei, al cererii si ofertei. Contractele au si alte scopuri, din pacate. si atunci am propus doua lucruri in Parlament: masuratoarea audientei sa se faca de cel care va castiga o licitatie, ceea ce inseamna concurenta si transparenta, si sa se faca din patru in patru ani. Initial, noi n-am vrut sa intram in aceasta combinatie. Dar demersul nostru a deranjat foarte tare, in special, anumiti clienti de publicitate. si au incercat sa blocheze acest lucru. Pana la urma am introdus la comisiile de mediere din Parlament aceasta chestiune: comisia de licitatie va fi formata din cinci reprezentanti ai agentiilor de publicitate, cinci membri CNA si cinci din partea statiilor.
Capital: Cine va suporta costurile masuratorilor de audienta?
Ralu Filip: Va plati cine va detine copyright-ul datelor. Asta va fi o alta noutate pe care o introducem. In cazul audientei la TV, copyright-ul banuiesc ca il va detine ARMA (Asociatia Romana de Masurare a Audientei – nota red.). si atunci este normal ca toti membrii ARMA sa plateasca in cote diferite. Dupa parerea mea, o proportie corecta ar fi asa: 70% radiodifuzorii, 20% agentiile si 10% clientii membri ARMA. Rolul CNA va fi de a pastra a asigura transparenta si credibilitatea intregului proces. Am constatat, din pacate, ca in timp ce unii vor sa facem un lucru bun, altii se gandesc cum sa mentina o influenta asupra deciziei. Sunt fel de fel de teorii care circula acum „in oras”, ca lucrurile mergeau foarte bine, ca totul era minunat si, uite ca a venit statul sa se bage si sa vedeti ce-o sa iasa de aici!… Lucrurile nu stau asa. De trei ani de zile, veniturile din publicitate ale posturilor TV au scazut dramatic, in situatia in care n-au scazut si bugetele publicitare. Anumite date ale panelului, asa cum au fost cerute nu de difuzori, ci de clienti si agentii, nu sunt in favoarea televiziunilor si astfel conduc la diminuarea veniturilor lor din publicitate. Noi vrem sa se corecteze aceste lucruri. Parerea noastra este ca actualul sistem de masurare, si aici CSOP nu are absolut nici o vina, a fost conceput de catre cei care au luat decizia ca sa serveasca in primul rand interesele clientilor publicitari, sa faca reclama multa si buna la preturi cat mai mici. Asa am ajuns ca preturile sa fie cele mai mici din Europa. Incheind cu succes aceste doua procese de organizare a licitatiilor, dupa 22 iunie 2003, atat la TV, cat si la radio, masuratorile vor pune in evidenta audienta reala.
Capital: Cand vom vedea scoasa la concurs licenta pentru o noua frecventa radio cu acoperire nationala?
Ralu Filip: Nu stiu. Noi avem o comisie care, impreuna cu Ministerul Comunicatiilor, va stabili o strategie de acoperire a teritoriului. Dorinta Consiliului este de a determina ministerul sa ne dea o licenta radio cu acoperire nationala pe care s-o scoatem la concurs anul viitor. Pentru licentele locale, care ar fi trebuit sa intre in concurs anul trecut, cred ca la inceputul lui martie 2003 vor incepe concursurile pentru alocarea frecventelor radio si TV.
Capital: Cum puteti garanta ca CNA nu va acorda licente pe influente politice?
Ralu Filip: Asta n-am cum sa garantez. Asta depinde de constiinta fiecarui membru al CNA. Este genul de garantie pe care nu pot s-o dau. Cine te crede? Fiecare are o constiinta, un sistem de valori morale si o competenta. Eu cred ca in functie de aceste trei lucruri se vor forma optiunile. Sigur ca vor fi telefoane, interventii, dar nu cred ca ele vor domina activitatea Consiliului. In ceea ce ma priveste, sunt constient ca orice as face aici, nimeni n-o sa ma aprecieze in mod obiectiv – vorbesc de cei din afara Consiliului. Faptul ca am fost propus de PSD constituie deja pentru unii o garantie inversa, in sensul ca voi fi un instrument al PSD-ului. Pe mine nu ma deranjeaza faptul ca am fost propus de PSD, chiar multumesc celor care m-au trimis aici, pentru ca imi place si vad ca am suficient de multa treaba de facut.
Carte de vizita: RALU FILIP
Data si locul nasterii:
30 august 1959, Bucuresti
Studii:
Facultatea de Drept Bucuresti, 1984
Activitate:
avocat Baroul Urziceni, 1984 – 1990, jurnalist la Curierul National,
1991 – octombrie 2001
Starea civila: casatorit, doi copii.
Ralu Filip – Blitz
Pro TV sau Antena 1?
Nu vreau sa fac diferente intre posturi.
Vacanta Mare sau Divertis?
Divertis.
Matrix sau Titanic?
Titanic
Marius Tuca sau Radu Moraru?
Marius Tuca
Pro FM sau Radio Contact?
Radio Contact
Avocat, ziarist sau functionar public?r
Ziarist.