Preşedintele organizaţiei judeţene PNL Sibiu, Raluca Turcan, ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, a anunţat, marţi seara, că vaccinarea împotriva COVID-19 va începe la Sibiu pe data de 31 decembrie.
Turcan îndeamnă angajaţii din domeniile sanitar şi social, cărora li se adresează prima etapă a campaniei de vaccinare, să se imunizeze împotriva noului coronavirus.
„Vaccinarea anti-COVID-19 începe la Sibiu pe data de 31 decembrie. Ca membru al Guvernului, ca fost vicepremier al României implicat în toate eforturile de combatere a pandemiei, îi îndemn pe cei care fac parte din categoria lucrătorilor din domeniul sanitar şi social, cărora li se adresează această primă etapă a campaniei, să se vaccineze”, a scris reprezentanta PNL Sibiu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acesteia, startul campaniei de vaccinare la Sibiu se va da la Spitalul Judeţean şi va continua cu Spitalul de Pediatrie şi Spitalul Militar.
Raluca Turcan a mai spus că „suntem în faţa unui moment care aduce speranţă, dar care trebuie completat de responsabilitate”.
Semnătură electronică pentru programările din etapele 1 și 2 de vaccinare
Persoanele care se înscriu pe platforma electronică de programare pentru vaccinare împotriva COVID-19 nu au nevoie de semnătură electronică, informează marţi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
„În contextul informaţiilor vehiculate în spaţiul public privind obligativitatea deţinerii unui certificat de semnătură electronică de către cetăţeni pentru înscrierea în platforma de programare pentru vaccinare împotriva COVID-19, Biroul de Presă al STS face următoarele precizări. Cetăţenii care fac parte din etapa 3 (populaţia generală) de vaccinare vor putea să se înscrie în platforma electronică, fără a fi condiţionaţi de deţinerea unui certificat digital calificat (semnătură electronică). Pentru populaţia generală atât înscrierea în platformă, cât şi vaccinarea propriu-zisă sunt gratuite”, transmite STS printr-un comunicat de presă.
STS precizează că înscrierea pe platforma informatică prin aplicarea certificatului digital calificat este obligatorie doar pentru beneficiarii vaccinării din etapele 1 şi 2, care constituie persoane juridice şi sunt programaţi centralizat de către responsabilii desemnaţi de la nivelul fiecărei instituţii eligibile.
Aplicarea semnăturii electronice certifică faptul că documentele încărcate în sistem aparţin unei instituţii publice sau private, care face parte din categoria populaţională care poate beneficia de vaccinare.
STS reaminteşte că, potrivit Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, la acest moment, programările şi vaccinarea efectivă sunt disponibile doar pentru etapa 1 – persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătăţii şi social – sistem public şi privat.