Ministrul Culturii, Raluca Turcan a anunțat lansarea Oficiului de Film și Investiții Culturale. Acesta va ajuta la susținerea și dezvoltarea industriei audiovizuale din România.
Raluca Turcan anunță lansarea Oficiului de Film și Investiții Culturale
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat operaționalizarea Oficiului de Film și Investiții Culturale și lansarea unui nou apel de proiecte pentru producția de opere audiovizuale, programată pe 25 iulie. Acest nou program de cash rebate este proiectat să atragă investiții directe de peste 350 milioane euro până în 2026.
Cu o echipă dedicată, Oficiul de Film și Investiții Culturale a reușit să depășească obstacolele administrative pentru a deveni funcțional. Începând cu 25 iulie, noul apel de proiecte va începe, cu multe companii internaționale deja interesate să filmeze în România. Programul de cash rebate va funcționa conform unei proceduri modernizate, rapide și complet digitalizate, oferind astfel un sprijin consistent industriei audiovizuale.
Plățile restante și acordurile de finanțare
Raluca Turcan a anunțat că până pe 22 iulie vor fi executate plățile pentru patru cereri de plată restante, iar toate proiectele din sesiunile 2018, 2019 și 2020 vor fi procesate și decontate în următoarele două luni. De asemenea, pe 15 iulie vor fi semnate acordurile de finanțare pentru proiectele aprobate în sesiunea 2020, urmând ca restul cererilor de finanțare să fie soluționate până la sfârșitul lunii.
Acest oficiu nu reprezintă doar o instituție culturală, ci și un element esențial pentru imaginea României pe plan internațional. Ministrul Turcan a mulțumit echipei sale și Comisiei de Film pentru eforturile depuse în promovarea României ca partener credibil pentru industria de film.
Oficiul, prin platforma www.filmoffice.ro, promovează valorile cultural-artistice și sectoarele culturale naționale, stimulând astfel atragerea investițiilor în proiecte culturale și infrastructura culturală din România, mai arată ministrul Raluca Turcan.
Modificările programului de cash rebate
Pe 21 iunie, Guvernul a aprobat ultimele modificări ale programului de cash rebate, în urma unor consultări cu reprezentanții industriei. În perioada 2024-2026, Ministerul Culturii va rambursa companiilor românești producătoare de film un procent de 30% din cheltuielile eligibile realizate pe teritoriul țării.
De asemenea, au fost stabilite cerințele privind bugetul minim alocat pe teritoriul României pentru eligibilitatea decontării ajutorului de stat, astfel:
- 100.000 euro pentru realizarea unui film de lungmetraj;
- 100.000 euro pentru fiecare episod al unui serial;
- 50.000 euro pentru realizarea unui film documentar;
- 15.000 euro pentru realizarea unui film de scurt metraj, a unui film de animație de cel puțin 5 minute sau a unui serial de animație.