Ministrul Culturii, Raluca Turcan, anunță un proiect pentru modernizarea Sălii "Omnia", clădire emblematică pentru Centrul Național al Dansului București. Investiția se ridică la 13,7 milioane de euro.
Proiectul de modernizare a Sălii „Omnia”
Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, a anunțat deschiderea licitației pentru consolidarea și modernizarea Sălii „Omnia”. Proiectul, evaluat la 13,7 milioane de euro, vizează transformarea acestei clădiri emblematice într-un spațiu cultural de referință pentru Centrul Național al Dansului București (CNDB).
Ministrul Raluca Turcan a anunțat pe Facebook că licitația pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor va fi deschisă în august. Proiectul este finanțat printr-un acord-cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, subliniind importanța internațională a inițiativei.
,,Investiție de 13,7 milioane euro pentru modernizarea Sălii „Omnia” din București!
Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță deschiderea licitației pentru consolidarea și modernizarea Sălii „Omnia”. Acest proiect important va transforma clădirea emblematică într-un centru cultural de referință pentru Centrul Național al Dansului București.Începând din luna august, deschidem licitația pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor, parte dintr-un proiect major finanțat printr-un Acord-cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.Construită în 1967 și utilizată de-a lungul timpului de Senatul României și Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, Noua Sală „Omnia” va include:– două spații dedicate spectacolelor, funcționabile simultan;– două studiouri pentru cursuri, masterclass-uri, repetiții și ateliere;– o mediatecă și centru de documentare pentru arhiva documentară.Centrul Național al Dansului București, singura instituție publică din România dedicată dansului contemporan, va beneficia astfel de un spațiu renovat și adaptat nevoilor actuale, care va sprijini și promova cultura coregrafică.Modernizarea Sălii „Omnia” reprezintă un pas semnificativ în viața culturală a Bucureștiului, care va facilita accesul la evenimente artistice și va sprijini dezvoltarea comunității artistice.” a scris Raluca Turcan pe Facebook
Planurile pentru noua Sală „Omnia”
Noua Sală „Omnia” va include două spații pentru spectacole, funcționabile simultan, și două studiouri dedicate cursurilor, masterclass-urilor, repetițiilor și atelierelor. De asemenea, va fi amenajată o mediatecă și un centru pentru arhivă, creând un hub modern pentru activități culturale și educaționale.
Centrul Național al Dansului București fost înființat în anul 2004 ca urmare a unui amplu proces de sensibilizare a opiniei publice față de absența oricărei forme de sprijin pentru dansul contemporan, proces derulat vreme de mai mulți ani de către dansatorii și coregrafii independenți.
CNDB, singura instituție publică din România dedicată dansului contemporan, va beneficia astfel de un spaţiu renovat şi adaptat nevoilor actuale, care va sprijini şi promova cultura coregrafică, a subliniat ministrul.
Sala a găzduit Senatul României și Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”
Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională.
Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.
De-a lungul timpului, Sala Omnia a găzduit Senatul României și Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”. Clădirea a fost proiectată de arhitectul Cezar Lăzărescu (1923-1986), în 1967, ca o anexă a sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român, anexă în care inițial aveau loc conferințele de partid.