Raluca Turcan: ”Atât de tare va scădea puterea de cumpărare, încât cu o pensie de 1.500 de lei se va cumpăra ce se cumpără acum cu 500 de lei”

Raluca Turcan

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca

Raluca Turcan trage semnalul de alarmă cu privire la prăbușirea puterii de cumpărare a românilor. Ministrul Muncii susține că în perioada 2030-2035 se va putea cumpăra cu 500 de lei ceea ce azi costă 1.500 de lei.

Raluca Turcan trage semnalul de alarmă: Se anunță vremuri grele pentru românii cu venituri mici, cu precădere pentru pensionari.

Turcan a precizat că toate zvonurile care au apărut în ultima vreme în spațiul public cu privire la majorarea vârstei de pensionare nu au nici o legătură cu realitatea.

Raluca Turcan trage semnalul de alarmă: Puterea de cumpărare va scădea de trei ori

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a făcut, miercuri, o declarație care îi va îngrijora, cu siguranță, pe cei mai mulți dintre români.

Ministrul a afirmat că puterea de cumpărare va scădea atât de mult încât cu ce se cumpără acum cu 500 de lei se va cumpăra atunci cu 1.500 de lei.

”Atât de tare va scădea puterea de cumpărare încât cu o pensie de 1.500 de lei se va cumpăra ce se cumpără acum cu 500 de lei. Asta se va întâmpla până în 2030-2035.”, a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii, miercuri seara, la România Tv, potrivit antena3.ro.

Cât despre cumulul pensiei cu salariu de la stat, Raluca Turcan a declarat că nu va exista o obligativitate și că românii care se vor simți în putere să muncească după pensionare vor putea face acest lucru.

”Fără cumul între pensie şi salariu la stat. E vorba despre o opţiune. Niciun fel de obligativitate. Toate vehiculaţiile (sic!) care s-au făcut în spaţiul public nu au nicio treabă cu realitatea.

”Speranţa de viaţă la naştere e sub media europeană”

Practic, o persoană ajunsă la vârsta de pensionare dacă se consideră în continuare în putere poate să opteze să rămână în activitate.

În România, situaţia este următoarea: speranţa de viaţă la naştere e sub media europeană. Speranţa de viaţă la pensionare e sub media europeană. Calitatea vieţii active este sub media europeană.

Noi nu suntem de acord, ca guvernanţi, să creştem vârsta de pensionare, ci să încercăm să stimulăm rămânerea în activitatea profesională, tinzând, prin toate măsurile pe care le luăm, la creşterea calităţii vieţii profesionale. Avem în vedere stimulente pentru menţinerea în activiatea profesională.”, a declarat Raluca Turcan, potrivit sursei citate.

Proiectul de lege care prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani și interzice cumulul pensiei cu salariul la stat a fost adoptat, a anunţat, miercuri, premierul Florin Cîţu.

„În ședința de guvern de astăzi (miercuri – n.r.), am adoptat proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare”, a spus şeful Guvernului, care a respins criticile Consiliului Legislativ.

”Avizul de la Consiliul Legislativ este opțional”

Acum, proiectul de lege urmează să meargă în Parlament, în procedură de urgență.
Proiectul de lege va merge în Parlament, în procedură de urgență.

„Este proiectul de lege care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat și prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, a precizat premierul Florin Cîţu.

Potrivit şefului de la Palatul Victoria, avizul de la Consiliul Legislativ este opțional.

„Este un aviz optional, l-am luat în considerare, noi credem că nu este adevărat (ce susţine Consiliul Legislativ – n.r.).

Vom merge în Parlament, care este forul legislativ și acolo sunt sigur că proiectul va putea fi îmbunătățit, deși eu cred că această formă este cea corectă”, a adăugat Florin Cîţu.

Anunţul premierului vine după ce ieri Consiliul Legislativ a dat aviz negativ acestui proiect.

Proiectul interzice ca o persoană să primească de la stat şi pensie şi salariu, în acelaşi timp, iar acest proiect nu face referire şi la mediul privat.

Previziuni sumbre făcute de premierul Florin Cîţu

Premierul Florin Cîţu a anunţat, recent, că interzicerea cumulului pensie-salariu la stat va fi reglementată în cel mai scurt timp.

Previziuni sumbre făcute de premierul Florin Cîţu: şeful Executivului susţine că în 15 ani n-o să mai aibă cine să plătească pensiile românilor.

Prim-ministrul spune că o soluţie este Legea pensiilor, pentru a elimina riscul de nesustenabilitate, potrivit digi24.ro.

„Cred că în 15 ani, atunci e riscul cel mai mare, pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieşi la pensie în acelaşi an, iar cei care îi vor susţine vor fi din ce în ce mai puţini.

Legea pensiilor o să fie o variantă, care acum este discutată de experţi. Sunt mai multe probleme, dar sustenabilitatea e una dintre ele”, a spus Cîţu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.